Dag van de Landbouw in de regio

Dag van de landbouw 2013

Oost-Vlaamse boerderijen houden opendeur
Op 15 september is het weer Dag van de Landbouw. Op bijna vijftig bedrijven in heel Vlaanderen, waarvan twaalf in Oost-Vlaanderen, zwaait de poort open en is het grote publiek welkom. Dit (gratis) evenement is al meer dan dertig jaar een traditie in Vlaanderen, maar blijft meer dan ooit nodig.

Imago
De landbouwsector is allang niet meer het synoniem van duizenden kleine boerderijen met enkele varkens, kippen en koeien en een paar hectaren grond. De meeste bedrijfsleiders gingen met hun tijd mee. Ze runnen moderne, gespecialiseerde en innovatieve bedrijven die kwaliteitsvolle producten leveren. Met de Dag van de Landbouw, de ‘open bedrijvendag van de land- en tuinbouwsector’ willen Boerenbond en Landelijke Gilden die het evenement organiseren, het grote publiek hiervan overtuigen.

Rondleidingen op kindermaat
Tijdens de Dag van de Landbouw kan je traditiegetrouw achter de schermen zien hoe het er op een land- en tuinbouwbedrijf aan echt toegaat. In de provincie Oost-Vlaanderen kan je terecht op twaalf bedrijven. Onder meer akkerbouw-, melkvee-, vleesvee-, tuinbouw- en sierteeltbedrijven kan je bezoeken. Ook een bosboomkwekerij en de tuinbouwschool van Melle zetten de deuren op.
De Dag van de Landbouw kan zowel voor volwassenen als voor kinderen erg leerrijk zijn. Op veel plaatsen wordt er in rondleidingen op kindermaat voorzien. Op heel wat bedrijven wordt ook de randanimatie niet vergeten. Soms zijn er geleide wandelingen, organiseert men een boerenmarkt of zijn er infostandjes.
Een overzicht van alle deelnemende bedrijven, onderverdeeld per provincie, vind je ook op www.dagvandelandbouw.be en www.facebook.com/dagvandelandbouw.

In Oost-Vlaanderen kan je terecht op volgende bedrijven: Klik op lees meer

Dirk en Agnes Ryckaert-de Milliano en Bart
Akkerbouw en pootgoed

Zoon Bart is de derde generatie op het bedrijf. Ze beheren een akkerbouwbedrijf met vooral
pootgoed. Dat wordt over de hele wereld geëxporteerd. Het bedrijf doet ook aan stamteelt, wat uniek is in België. Tijdens de opendeurdag kan je de loodsen bezoeken waar pootgoed gestockeerd wordt. Er zijn ook bedrijfsmachines aanwezig.
Waterland-Oudeman • Appelstraat 5
Welkom van 10 tot 17 uur

 

Kurt en Christel Van den Bunder-Van Vooren • Netelvuur
Kruiden

Netelvuur kweekt aromatische kruiden die ze zelf verwerkt via stoomdistillatie. Kruiden als oregano, lavendel, brandnetel, kamille… worden er verwerkt tot etherische oliën, hydrolaten, oliemaceraten en droge producten. Het bedrijf ligt ook aan de basis van een nieuwe lijn producten rond plattelandswellness.
www.netelvuur.be
Oostwinkel • Veldhoek 33
Welkom van 10 tot 17 uur

 

Franky en Inge Broché-Van Leirberghe
Melkvee

Franky en Inge baten een melkveebedrijf uit in de verstedelijkte rand rond Gent. Ze zijn al de vierde generatie. De nieuwe melkrobot melkt de koeien automatisch, de klok rond, op het moment dat de koeien er zelf zin in hebben. Er zijn meerdere rondleidingen en voor de kinderen staat Plattelandsklassen paraat. Om 15 uur is er trouwens een rondleiding op kindermaat voorzien.
Zwijnaarde • Krekelstraat 17
Welkom van 10 tot 17 uur

 

Kristof en Mieke Goethals-Timmerman
Melkvee en vleesvee

Het melk- en vleesveebedrijf werd in 2011 gemoderniseerd door de bouw van een nieuwe melkveestal met 2 melkrobots. In het stalconcept werd veel aandacht besteed aan koecomfort. De vleeskalveren worden allemaal op het bedrijf afgemest. Kristof en Mieke hechten belang aan
beplanting voor de uitstraling van hun bedrijf.
Lembeke • Ruiffelaarswegel 1
Welkom van 10 tot 17 uur
Familie Vlaemynck • Tomato Masters
Tuinbouw (tomaten)

De broers Herman, Dirk en Johan leiden samen met Tim (zoon Herman) en Tom (zoon Dirk) een modern glas tuinbouwbedrijf. Dit bedrijf telt 10,6 ha tros tomaten. Deze worden in samenspraak
met de veiling op het bedrijf afgehaald door kopers uit de regio. In de nabije toekomst kan het bedrijf uitbreiden tot 20 ha glas. Tijdens de opendeurdag kom je meer te weten over de teelt, biologische bestrijding, intern transport, energie en duurzaamheid.
Deinze • Stokstormestraat 14A
Welkom van 10 tot 17 uur

 

Meetjeslandse Schapenvrienden • Huysmanhoeve
Schapen

Er zijn demonstraties met een 12-tal verschillende schapenrassen. Je ziet hoe het scheren van schapen gebeurt en ook de klauwverzorging en het bewerken van schapenwol komen aan bod. Voor de kinderen zijn er knuffelschapen, er is een tentoonstelling van neerhofdieren en de geschiedenis van schapen in het Meetjesland.
www.plattelandscentrum.be
Eeklo • Streekcentrum Huysmanhoeve
Welkom van 10 tot 18 uur

 

Jan en Anja Degrande-Verheecke • Klavertjeshof
Biologische melk- en vleesvee en hoeveslagerij

Jan en Anja baten het bedrijf sinds 1991 uit. Sinds 2009 wordt het melk- en vleesvee volledig biologisch geteeld. Door vruchtafwisseling en natuurlijke bemesting worden de akkers vruchtbaar gehouden. Voor het vleesvee verkiezen Jan en Anja het Limousin-ras. In hun hoeveslagerij verkopen
ze eigen gekweekt rundvlees met het biogarantielabel en kwaliteitsvol varkensvlees.
www.klavertjeshof.be
Lovendegem • Eeksken 4
Welkom van 10 tot 17 uur

 

Marc, Bram en Tim Vanhulle • Sylva
Bosboomkwekerij

Marc en zijn zonen Bram en Tim beheren een bosboomkwekerij. Op een 80-tal ha worden 25 miljoen bos- en haagplanten gekweekt. Het bedrijf is zeer innovatief en hecht veel belang aan duurzaamheid, veiligheid en een goede werkomgeving. Op de Floraliën in 2010 ontving het een bijzondere prijs voor
de realisatie van een ‘gekanteld bos’. Het bedrijf kreeg ook internationale erkenning voor zijn artistieke stand.
www.sylva.be
Waarschoot • ’t Hand 10
Welkom van 10 tot 18 uur

 

Kris Floré • Belfleurken
Sierteelt

Bij Kris Floré wordt Belfleurken gekweekt, de Gentse azalea die blijft bloeien, ook al heb je geen groene vingers. Tijdens de rondleiding leer je het volledige teeltproces kennen, van stekje tot Belfleurken. Je maakt kennis met de serres, de automatisatie, de biobestrijding en het eenvoudige watergeefsysteem. Uiteraard kan je ook een Belfleurken kopen.
www.belfleurken.be
Lochristie • Oud-Hoflaan 26a
Welkom van 10 tot 18 uur

 

Tuinbouwschool Melle
Tuinbouwonderwijs

De school omvat alle studierichtingen uit het studiegebied Land- en tuinbouw. Daarin zijn de
componenten plant, dier, milieu, natuur en biotechniek vertegenwoordigd. Voor de bezoekers staan
de serres en de afdelingen open. Er kan vrij gewandeld worden op het domein met landschapspark en vijver. Er is een cafetaria en je kan vers geplukt fruit en appelsap kopen.
www.tuinbouwschool-melle.be
Melle • Brusselsesteenweg 165
Welkom van 10 tot 17 uur

 

Frank Coupé
Orchideeënkwekerij

Selectie- en vermeerderingsbedrijf dat beschikt over een moederplantenbestand en jonge planten. De orchideeënkwekerij heeft een uitgebreid assortiment dat voornamelijk bestaat uit eigen selecties. Een strenge selectie op gebied van kleur, vorm, productie … staat garant voor de kwaliteit. Het bedrijf is volledig computergestuurd, zodat de teeltomstandigheden optimaal zijn.
www.orchidee-coupe.com
Melle • Gontrode Heirweg 75
Welkom van 10 tot 18 uur

 

Christian Claus en Lode Claus
Kruiden

Kruidenkwekerij gespecialiseerd in de teelt van kruiden in pot. Groothandel en particulier kunnen er
terecht voor een groot assortiment kruidenplanten en vergeten groenten. Je maakt kennis met aangelegde kruidenperken, de serres en containervelden. Kruiden Claus maakt deel uit van het Pierlepein-netwerk dat educatieve arrangementen aanbiedt.
www.kruidenclaus.be
Kruishoutem • Beerstraat 1
Welkom van 10 tot 17 uur

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...