Open monumentendag Deinze op zondag 14 september

In bloed gedrenkte stenen. Vinkt en Meigem in 1940, nu en in de toekomst.

Herbeleef de verschrikkingen van de Meidagen 1940 op de verschillende locaties. Stap van Vinkt naar Meigem in de voetsporen van de slachtoffers of reserveer een plaatsje op de NostalBus en volg 2 uur lang de gebeurtenissen in woord en beeld.

Vinkt - Mei 1940

Het historische verhaal over Vinkt en Meigem in mei ’40 is bekend. Panikerende Duitse soldaten die burgers verzamelen en executeren, met als triest hoogtepunt de massa-executies in het dorp van Vinkt. De voettocht waarbij ze mannen, vrouwen en kinderen afvoeren naar de kerk van Meigem waarna een obus inslaat met tal van doden tot gevolg. Plaatsen die je soms nog goed kunt herkennen, maar even vaak nog ternauwernood. Het zijn beladen plekken, waar bloed heeft gevloeid, waar mensen hebben geleden.

plan-routes 2014.jpg

Voet- en bustocht
Er zijn drie manieren om de Open Monumentendag in Deinze optimaal te ervaren. Stap in de voetsporen van de slachtoffers van mei 1940 van Vinkt naar Meigem voor een ultieme herbeleving. Dit traject kan ook met de fiets. Of reserveer een plaatsje op de NostalBus en voor een rondrit van 2 uur. De bus zelf is ook rijdend erfgoed!

Gidsbeurten door leerlingen
Zoals elk jaar staan de leerlingen van het Koninklijk Atheneum Erasmus Deinze paraat om de bezoekers enthousiast te onthalen en verbazen zij hen door hun deskundige uitleg. Op de vier bezoekplaatsen (en op de bus) verhalen de leerling-gidsen in woord en beeld de gebeurtenissen, telkens geïllustreerd met een presentatie.

Praktische informatie
Openingsuren: er geldt een vrije start op het volledige OMD-parcours tussen 10 en 18 u.
Onthaal- en vertrekpunt van de bus- en voettocht is de Sint-Bartholomeuskerk te Vinkt (Martelarenplein). De voet- of fietstocht is vrij te starten vanaf 10 u. Routeplan zit in de gratis brochure.

Voor de busrit (om 10.30 u., 11 u., 11.30 u., 12.30 u., 13 u., 13.30 u., 14.30 u., 15 u., 15.30 u., 16.30 u.) moet vooraf ingeschreven worden via [email protected] of 09 381 95 10. Reserveren kan tot en met 11 september 2014. Wees er snel bij want de plaatsen zijn beperkt!

Gidsbeurten: Op 1 na (Zwart huizeken) zijn alle halteplaatsen met onthaal én gidsbeurten. Een rondleiding met gids vangt aan naargelang het aantal bezoekers; ca. 17.45 u. start de laatste gidsbeurt.

OMD-brochure: elke bezoeker ontvangt gratis een brochure in vierkleurendruk met daarin o.a. de routekaart, tekst en foto’s over de monumenten en dorpsgezichten.

Meer informatie
vóór zondag 14 september 2014: dienst cultuur en evenementen, Gentpoortstraat 1 (3de verdieping), 9800 Deinze, 09 381 95 10, [email protected]

Info: http://www.deinze.be/rd382yomn2035uvjb0exib1fd.aspx

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...