Samenwerken voor verandering op Zuiddag

Wie vandaag binnenstapte in apotheek Tavernier op de markt in Deinze, keek waarschijnlijk heel verbaasd op toen hij geholpen werd door een wel heel jonge man in een witte apothekersjas. Nochtans was dat vandaag niet abnormaal omdat overal in Vlaanderen en Brussel jongeren deelnamen aan Zuiddag.

Zuiddag is een organisatie voor en door jongeren. Ze stimuleert de jeugd om een engagement op te nemen en samen te werken aan een duurzame en rechtvaardige samenleving. Elk jaar organiseert Zuiddag een campagne ‘Work for Change’ waarbij meer dan 17.000 jongeren tussen de 15 en 20 jaar in Vlaanderen voor één dag gaan werken ten voordele van projecten van geëngageerde jongeren wereldwijd.

Ook de vierdejaards van Leiepoort campus Sint-Hendrik droegen dit jaar weer hun steentje bij. Zo waren er enkele leerlingen die in een kleuterschool lesgaven en anderen die in een restaurant opdienden, een fotograaf vergezelden of zelfs paarden verzorgden. Elise Roozendaal en Lore De Bruycker waren de journalisten van dienst en bezochten uitgedost met dictafoon en fototoestel enkele leerlingen ter plekke.

zuiddag-img_7282Nicolas Dedrie is apothekersassistent voor één dag bij Tavernier.

‘Ik heb vandaag al medicijnen moeten ordenen en potjes maken met pillen in’ zegt Nicolas Dedrie die als assistent in Apotheek Tavernier in Deinze aan het werk ging. Hij vond het niet erg dat hij het geld niet zelf zou krijgen en zei dat hij het tof vond om te werken voor een goed doel. Emile Verstraete en Ludovic De Decker gingen dan weer aan de slag in Aluvision (Deinze), waar ze allebei verschillende taken kregen in het magazijn. ‘Het is eens iets anders om te mogen werken op een schooldag… en het is mooi meegenomen dat we geen lessen moeten volgen’ aldus Emile.

‘Er zijn veel mensen die het niet zo goed hebben als wij; ik vind het leuk dat we ons daarvoor kunnen inzetten’ zegt Amélie Mortier. Zij ging samen met Lise Simoens voor Zuiddag terug naar hun lagere school Driessprong, waar ze in de voormiddag als kleuterjuffen en in de namiddag als leerkracht L.O. werkten. ‘Het is nogal druk, niet iets wat ik later zou willen doen’ zegt Lise. De dag vloog in ieder geval wel sneller voorbij dan een gewone schooldag.

zuiddag-img_7207Lise Simoens aan de slag met de kleuters van Basisschool Driessprong.

Kortom, vrijwel alle leerlingen waren het erover eens dat ze graag een dag gingen werken voor het goede doel. Door de uiteenzetting die ze op school reeds kregen van twee jongeren uit de favela van Jardim Gramacho in Rio de Janeiro, hebben ze een concreet beeld gekregen van wat er met het verdiende geld zal gebeuren. De leerlingen werkten met plezier een dag voor het goede doel, in de hoop dat deze grootschalige samenwerking voor Jardim Gramacho een verschil zal maken.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...