Een geslaagde Think Pink gsm ophaal actie, maakt van Deinze ‘een stad met een roze lintje’

Thérèse Hoste, zaakvoerder van Tricolast, een Deins bedrijf gespecialiseerd in brandwondenpakken en Sas Rif, zijn de initiatiefnemers van een Think Pink actie in Deinze. Met de steun van stad Deinze en Driespoort Shopping Deinze werden op slechts 3 weken tijd bijna 1.000 oude of kapotte gsm’s opgehaald.

Thérèse Hoste was enkele maanden geleden beroepshalve in overleg met UZ Gent op de afdeling radiotherapie, waar ze vernam hoe professioneel Think Pink, de nationale borstkankercampagne, zich inzet voor het financieren van wetenschappelijk onderzoek rond borstkanker. Thérèse had de microbe te pakken en wou lokaal in haar stad initiatieven nemen.

Concept

De gsm ophaalactie van Think Pink heeft als doel zoveel mogelijk oude of kapotte gsm’s in te zamelen en te recycleren. Het blijkt dat er in ons land meer dan 10 miljoen ongebruikte gsm’s zijn. Deze kunnen perfect via Recell (Nederland) gerecycleerd worden. Recell beschikt over alle nodige vergunningen en toestemmingen via OVAM, de Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij. Zij halen toestellen op en controleren alles. De niet-herbruikbare worden ontmanteld en hieruit recycleert men op een band alle edele metalen die geld waard zijn. Think Pink ontvangt gemiddeld €1 tot €2 per verkochte of gerecycleerde gsm en herinvesteert deze opbrengsten in de nationale borstkankercampagne. De batterijen worden apart gerecycleerd.

Acties in Deinze

Thérèse Hoste kreeg na overleg met schepen Bruno Dhaenens medewerking van het stadsbestuur. De Deinzenaars konden via het stadsmagazine Code9800 lezen op welke publieke plaatsen ze hun ongebruikte gsm’s konden achterlaten.

Via Hendrik De Keukeleire werden de communicatiekanalen en het bereik van Driespoort Shopping Deinze ingezet om mensen te sensibiliseren en te melden in welke winkels en op welke plaatsen in Deinze een Think Pink verzamelbox stond (zie lijst ophaalpunten). Ook werd er gecommuniceerd waar Thérèse en Sas actief de mensen benaderden met informatie en enveloppen uitdeelden om postvrij ongebruikte gsm’s naar Think Pink te sturen.

Resultaat en toekomst

De lokale actie in Deinze leverde naar schatting zo’n 1.000 gsm’s op. Dit maakt – naar eigen zeggen – van Deinze ‘een stad met een roze lintje’. Thérèse is vastberaden haar goede doel verder te zetten. Haar motivatie is dat met deze acties zowel aan het milieu als aan het algemeen welzijn van de samenleving wordt bijgedragen, zonder zelf te moeten financieren. Thérèse zal samen met Think Pink bekijken hoe organisaties en inwoners verder kunnen worden gesensibiliseerd en actief betrokken worden aan dit goede doel.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...