Heilige Bloedprocessie Meigem opgenomen op Vlaamse cultureel erfgoedlijst

Goed nieuws voor de organisatoren van de H. Bloedprocessie in Meigem die op zondag 1 juli om 16h  plaatsvindt. Ze kregen vandaag uit het kabinet van cultuurminister Joke Schauvliege te hoern dat hun activiteit wordt opgenomen op de lijst immaterieel cultureel erfgoed Vlaanderen, en prijkt dus naast de ommegangen van Brugge en Hoogstraten.

De Vlaamse overheid hecht de jongste jaren meer en meer belang aan immaterieel erfgoed.  Het gaat hier om bepaalde vaardigheden, feesten en tradities die als waardevol worden beschouwd, en waarvan men het belangrijk vindt dat ze worden doorgegeven aan de volgende generaties. De organisatoren moeten daartoe een plan, de zgn. borging, voorleggen. De Vlaamse cultuurminister Joke Schauvliege nam vandaag – samen met enkele andere elementen in Vlaanderen – ook de H. Bloedprocessie in Meigem bij Deinze op in de Vlaamse erfgoedbank immaterieel erfgoed.

De processie uit Meigem prijkt dus naast zeer gekende ommegangen als die van Brugge en Hoogstraaten op de lijst immatereel cultureel erfgoed. Voorzitster Annie De Schrijver van het organiserende comité in Meigem en cultuurschepen Gerda Ginneberge, die in buurgemeente Zeveren woont,  toonden zich alvast zeer tevreden met de erkenning.

Het Platform Omgeving Leie Schelde (POLS), een intergemeentelijke vereniging die zich ondermeer inzet voor cultureel erfgoed, heeft samen met het comité in Meigem het dossier ingediend. Er werd samengewerkt met Peter Heyrman van het Leuvense archief KADOC  De beoordelende commissie was alvast onder de indruk van de tentoonstelling ‘Ecce homo’ die eerder dit jaar in het Museum van Deinze en Leiestreek was georganiseerd.

Maar vooral het feit dat een groot deel van het dorp op de één of andere manier meedoet, wordt als een sterk punt beschouwd. De processie telt bijna 500 figuranten, en lokt jaarlijks, zeker bij goed weer, enkele duizenden toeschouwers, meestal uit de omliggende gemeenten.

Het comité doet inspanningen om – ondanks de toenemende ontkerkelijking – nog steeds veel geïnteresseerden naar de H. Bloedprocessie te lokken. Meer en meer wordt de processie bekeken als een cultureel en toeristisch evenement,  maar tegelijk wil men de oorsprong niet vergeten. De processie werd in 1945 gestart door pastoor Zandycke om het zware oorlogstrauma in Meigem te helen, maar ook in Vinkt en Deinze, waar eind mei 1940 samen bijna tweehonderd burgers omkwamen door oorlogsgeweld.

Opname van dat erfgoed door de minister van Cultuur in de erfgoedinventaris betekent niet direct financiële steun, maar is een eervolle erkenning voor de jarenlange inzet van de vrijwilligers.

Meer info: www.bloedprocessiemeigem.be

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...