Dertig leerlingen maken enthousiaste start in het pilootproject Musi’X

Dat een en ander zou veranderen in het DKO was al bekend. Dit schooljaar testen enkele academies in Vlaanderen nieuwe initiatieven uit. Zo is de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans Deinze de enige Oost-Vlaamse academie die deelneemt aan het project Musi’x. In dit experiment probeert de academie de grenzen tussen de huidige vakken notenleer en de lessen instrument te doorbreken.

In het hertekende muziekonderwijs zullen de leerlingen onmiddellijk kunnen starten met een instrument. Tegelijkertijd krijgen ze ‘spelenderwijs’ de theoretische basis en de praktische training (zingen, lezen, ritme, gehoortraining) uit de huidige notenleer aangeboden. Tijd dus voor een serieuze oefening in ‘horizontale samenwerking’.

Voor de kinderen uit twee klassen van het eerste jaar muziek begon dit schooljaar in majeur: zij – en hun ouders – kregen begin september het heugelijke nieuws dat zij dit jaar niet enkel notenleer zullen volgen. Ze brachten daarop een bezoek aan het grote ‘muziekinstrumentenmagazijn’ en maakten er kennis met een groot aantal bekende en minder bekende instrumenten. Het was niet alleen luisteren geblazen, maar ook uitproberen, vergelijken, experimenteren, ontdekken en genieten. Na heel wat wikken en wegen, koos elk ‘zijn/haar’ instrument uit en kon het echte avontuur beginnen.

De leerlingen uit het pilootproject volgen notenleer en instrument in één lesblok. Alle betrokken leerkrachten (een twintigtal in totaal) overleggen en werken intensief met elkaar samen. Zo verzamelen ze kostbare ervaringen en inzichten, die bouwstenen worden voor het ‘nieuwe decreet op het deeltijds kunstonderwijs’, dat binnen afzienbare tijd in heel Vlaanderen in voege treedt.

Op deze manier laat de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans in Deinze effectief een stem horen in deze belangrijke vernieuwingen.

Meer info: Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans, Kalkhofstraat 25 -9800 Deinze, Tel: 09 381 69 40
[email protected] – www.muziekacademiedeinze.be – Facebook: SAMWD Deinze[mapsmarker marker=”28″]

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...