Theatergroep Vooruit Deinze verdiept zich in James Dean

Met “Kom terug naar de Five & Dime, Jimmy Dean, Jimmy Dean” is theatergroep Vooruit de komende weken helemaal in de ban van de rebelse, beetgare filmheld die menig meisjeshart op hol deed slaan. Het verhaal is even simpel als complex. Exact twintig jaar na de dood van de Amerikaanse acteur komen zes vrouwen op een avond samen in een “dime”, een typisch Texicaans winkeltje met bar langs de Route66. Slechts één ding hebben ze gemeen, althans dat denken ze.

Zij zijn ‘fan van het eerste uur’ en willen hun ‘James Dean’ – beleving nog eens met elkaar delen. Maar wat bedoeld was als een feestelijke reünie ter ere van een cultfiguur uit de Amerikaanse filmgeschiedenis, krijgt al snel de gedaante van een aanzwellende storm, een hoog oplaaiend labyrint van in elkaar verstrikte verledens, een emotionele patstelling die elke wederzijdse toekomst hypothekeert. “Psychologisch lichtvoetig drama”, zo omschrijft regisseur Anouk De Mey deze productie die voortdurend flirt met de grenzen tussen film en theater. Want de zevenkoppige cast acteert permanent in twee dimensies, op de planken en op het witte doek, waardoor zelfs het decor van “Five & Dime” uitdeint over de volledige Palace.

Visueel aantrekkelijk, meerstemmig theater, daar staan Daphné De Volder, Els De Jaeger, Judith Verzele, Silvie Detavernier, Veerle Schoors, Charlotte De Mey en Jonas Vercruyse garant voor. Wie zich een avondje tegoed wil doen aan een op theatertemperatuur gebrachte tagliatelli van neteligheden, een ‘al dente’ drama over James Dean en vrouwenintriges, wars van alle meligheid en opgeleukt in authentieke ‘seventies’ stijl, moet zich als de bliksem reppen naar zaal Palace.

Anouk De Mey, die in 2012 precies vijfendertig jaar op de planken van Vooruit staat, is met deze productie aan haar vijfde regie toe (eerder regisseerde ze ‘Romeo en Julia’, ‘De Stoel van Stanislavski’, ‘Bloedbruiloft’, en ‘Wachten op Godot’). Voor haar filmisch huzarenstukje, in de jaren ’80 nog te zien op het grote doek met zangeres Cher in één van de hoofdrollen, werkte ze samen met cineasten Dietrich en David Debruyne. De algemene leiding was in handen van Poei Proost en Christine Devolder. Het decor is een pareltje van het Wanseele team, terwijl Herwin Van Damme en Joakim Geiregat vakkundig de knopjes bedienen. Regine Goemaere staat in voor de grimmage.
‘Kom terug naar de Five&Dime’ is te zien op 30 november, 1,6, 7 en 8 december 2012, telkens om 20u in zaal Palace, Markt 32, Deinze. Reserveren is een must en kan op
0485 32 13 60 of elektronisch via [email protected]. De prijs per voorstelling is 9.5 euro en 8 euro voor studenten en senioren. Meer info op www.vooruitdeinze.be[mapsmarker marker=”30″]

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...