Van archeologisch onderzoek tot hippe online game: Deynse 1783

Het historisch centrum van Deinze krijgt momenteel een ware facelift. Bij de start van deze grootschalige infrastructuurwerken vormde het archeologisch erfgoed, zoals zo vaak, een onbekende factor binnen de planning. Een archeologisch onderzoeksprogramma werd op poten gezet. Het resultaat vormde een reeks van nieuwe vondsten en inzichten over de geschiedenis van de stad.

Deynse_01b

Omdat de resultaten van dit onderzoek niet in een kast mogen belanden, werkten de stad Deinze en de Kale-Leie Archeologische Dienst samen met Mindscape 3D aan een game, als suggestie hoe de stad er omstreeks 1783 uitzag.

Het game is het sluitstuk van de archeologische campagne die plaats vond in het historisch centrum van Deinze tijdens 2010 en 2011. Daarbij werd heel wat van de oudste geschiedenis van de stad ontdekt en kwamen resten aan het licht van reeds lang verdwenen gebouwen zoals de Brugse Poort, de stadshal en het markizaat.

Voor de leek blijven deze sites vaak niet meer dan abstracte verzamelingen van oude stenen. Het werd dus de uitdaging om deze sites tot de verbeelding te laten spreken. De KLAD en de stad Deinze gingen in zee met Mindscape 3D uit Gent. Het resultaat is een hippe game dat Deinze – of Deynse – visualiseert omstreeks 1783.

De speler kruipt in de huid van een fictief personage, Giles, leerling van de historische landmeter en kaartmaker J. Van Maldeghem die in die periode wel degelijk een kaart van Deinze heeft gemaakt. Giles krijgt de opdracht Deinze nauwkeurig te verkennen en op te meten. Met wat hij opsteekt onderweg moet hij een kaart van de stad en het markizaat zien te maken.

Zo neemt hij de speler mee doorheen het late 18e-eeuwse Deinze, gereconstrueerd op basis van ons archeologisch onderzoek van de laatste jaren, aangevuld met historische kaarten en dito bronnen en natuurlijk de nodige fantasie. De verhaallijn is echter gebaseerd op historische feiten.

Deynse_02

Het game Deynze Anno 1783 kan je online spelen op www.deynse1783.be

Video: Martin De Baerdemaeker – https://vimeo.com/channels/pmdtv

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...