Studio Claerhout – Kroniek van een fotografengeslacht 1895-…

Het fotografengeslacht Claerhout stond in Deinze en ver daarbuiten bekend als ware pioniers van de fotografie.

Van 16 februari tot 21 april brengt het Museum van Deinze en de Leiestreek hen hulde. Een tentoonstelling die start bij hun analoge fotografie (portret, industrie, reportage enz.) en loopt tot de huidige uitgebreide digitale toepassingen.

De tentoonstelling vormt een eerbetoon aan Henri Speeckaert en aan Gustaef, Abel en Eric Claerhout. Samen vereeuwigden zij meer dan honderd jaar geheugen van stad en streek op het gevoelige materiaal.

‘Fictieve fototento 101’

Beneden in de koepelzaal omvat de installatie ‘Fictieve fototento 101’ van Eric Claerhout 101 gekopieerde beelden van zijn originelen. Rondom kan de bezoeker een selectie van zijn vrij werk bewonderen.

‘Kroniek van een fotografengeslacht’
In de galerij rond de koepelzaal, op de eerste verdieping, hangt bijzonder werk van Henri Speeckaert, Gustaef Claerhout en Abel Claerhout. Een evocatie van Deinze en omstreken vanaf 1895: landschappen, portretten, opmerkelijke gebeurtenissen…

‘Historische wandeling’
De vergaderzaal biedt een historische wandeling langs bijna 120 jaar fotografie via ruim 4 generaties fotografen, rijkelijk geïllustreerd met beeldmateriaal, objecten en camera’s. Dit alles wordt binnen zijn historische context geplaatst en gekaderd.

‘Industriële fotografie’
De afdeling erfgoed van het museum schetst – tussen de objecten rond folklore, nijverheid en geschiedenis – de evolutie van de fotografie sinds 1895. Van de ‘kindervoituurkes’ van het begin van vorige eeuw tot de meest geavanceerde industriële toepassingen van Studio Claerhout vandaag.

Praktische informatie

http://historiek.studioclaerhout.be

De tentoonstelling is te bezichtigen van 16 februari tot 21 april 2013.

Openingsuren: Dinsdag-vrijdag: 14 tot 17.30u. Zaterdag-zondag: 10 tot 12u. en 14 tot 17u.

Plaats: Museum van Deinze en de Leiestreek, Lucien Matthyslaan 3-5, 9800 Deinze[mapsmarker marker=”6″]

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...