Warme oproep voor het indienen van projecten cultureel erfgoed

Nieuwe bestuur van Platform Omgeving Leie Schelde #pols 2013

De gloednieuwe Erfgoedcel van het Platform Omgeving Leie Schelde (POLS) doet een oproep aan verenigingen, scholen, buurtcomités, personen… uit Deinze, De Pinte, Gavere, Nazareth, Sint-Martens-Latem, Zulte om dit jaar tegen 15 mei een project in te dienen op het vlak van cultureel erfgoed. Wanneer uw project wordt goedgekeurd, is een financiële steun van 1 tot 60 % van de kosten mogelijk, maar met een maximum van 2.500 euro. Een kleine tentoonstelling, digitaliseringsactie, brochure of boek bijvoorbeeld zijn zeker mogelijk.

Wat is cultureel erfgoed precies? Het gaat om elementen die men wil overdragen aan de volgende generaties. Roerend erfgoed is al het erfgoed dat verplaatsbaar is: schilderijen, juwelen, beelden, relikwieën, munten, zegels, meubels, tapijten, boeken, foto’s, films, uziekinstrumenten, literatuur, documenten… Dat roerend erfgoed wordt o.a. bewaard in musea en archiefinstellingen, maar ook bij particulieren als verzamelobject of erfstuk.
Immaterieel erfgoed is dan weer het niet-tastbare: rituelen, verhalen, stoeten, gebruiken, recepten, feesten, talen, rites, ambachten, technieken, overtuigingen, liederen, podiumkunsten, sporten en spelen, …

We raden u aan om uw projectidee of initiatief te bespreken met een medewerker van de Erfgoedcel Leie Schelde voor tips en advies. Hij of zij zal u ook het reglement en de invulfiche bezorgen, dat u overigens ook zelf kan downloaden van de websites van de zes gemeenten. U kunt alleszins een afspraak maken via tel. 0471 88 5101 of [email protected].

Iedere aanvrager krijgt een vaste contactpersoon bij de Erfgoedcel, die gedurende de hele procedure zorgt voor advies en begeleiding. De projecten worden eerst besproken door een intergemeentelijke reflectiegroep cultureel erfgoed en goedgekeurd door de raad van bestuur van POLS.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...