Op zondagvoormiddag 9 juni nemen 2 gidsen van Natuurpunt Deinze Plus in samenwerking met Stad Deinze u mee naar Europees beschermde natuur ! We wandelen namelijk door ‘De Blekerij’, nat hooiland dat deel uitmaakt van de Vallei van de Zeverenbeek. Natuurpunt beheert hier ongeveer 50 ha belangrijk en uniek groen, geklasseerd onder de habitat richtlijn. De gidsen vertellen u graag meer hierover en zullen ook de geschiedenis van deze valleigeul toelichten, duizenden jaar geleden een rivierarm van de “oer – Leie”. Na de IJstijd werd moeras gevormd dat langzaam volliep met afgestorven plantenmateriaal. Op sommige plaatsen is het veen meters dik en fungeert als een spons die heel wat water vasthoudt. Vrij uniek in Vlaanderen!

We gaan in deze “historische” hooilanden op zoek naar enkele bijzondere planten als de koekoeksbloem, Pinksterbloem, Grote ratelaar, Brede orchis,.. soorten die het moeten hebben van voedselarme omstandigheden. Een aantal percelen van Natuurpunt hier worden namelijk als ‘ruigte’ beheerd. Bedenk dat in de natuur alles uit kringlopen bestaat waarbij dode bomen, maaiselhopen e.d. een eigen, waardevolle functie hebben. Verschillende bijzondere paddenstoelen groeien op hout of spechten broeden in dode bomen. Zelfs onkruid is verre van ongewenst in vele gevallen en belangrijk voor sommige dieren! Zo leggen vlinders hun eitjes op ruige planten als brandnetels. ’Onverzorgde’ stukken natuur bewijzen aldus hun nut, een ideetje voor uw tuin misschien … ?

We wandelen daarna via ‘het zandwegelke’ en de Kerkstraat terug naar het vertrekpunt. Einde rond 11u30. Meebrengen: goede wandelschoenen of laarzen. Mogelijks natte ondergrond.

Gidsen: Eddy Vervynck, tel 0496/62.63.03 en Paul De Wilde, tel 0478/36.75.51. Start om 9u30 aan de markt van Zeveren. Gratis. Geen inschrijving nodig.

Delen op: