Erfgoedcel Leie Schelde helpt gemeenten bij benoemen trage wegen #pols

Heel wat Vlaamse gemeenten zetten trage wegen in als een middel voor veilige verplaatsingen voor hun voetgangers en fietsers. De vertegenwoordigers van de zes gemeenten in de raad van bestuur van het Platform Omgeving Leie en Schelde (POLS) hebben daarom aan de Erfgoedcel Leie Schelde gevraagd om de oude naam op te sporen van die wegen. In een tweede fase kunnen de gemeentebesturen, na goedkeuring van de namen door de gemeenteraden, desgevallend een aantal bordjes met deze benamingen aanbrengen.

trage-wegen-dilbeek-

Deinze, De Pinte, Gavere, Nazareth, Sint-Martens-Latem en Zulte hebben op initiatief van de Vlaamse Landmaatschappij enkele jaren geleden al een inventaris van die niet-gemotoriseerde wegen opgesteld. Het benoemen van de trage wegen is een verdere fase in de uitbouw van dit netwerk. In sommige Vlaamse gemeenten, zoals het naburige Merelbeke, werd dit reeds gerealiseerd.

Erfgoedcel zal oude namen verzamelen met de hulp van heemkringen en buurtbewoners

De meeste van die voetwegels, veldwegen of doorsteekjes zonder gemotoriseerd verkeer hebben inderdaad vaak nog een eeuwenoude naam, die echter in de vergetelheid dreigt te raken. De Erfgoedcel zal in de loop van 2014 met de hulp van heemkundige verenigingen en buurtbewoners zoveel mogelijk  namen,  oude foto’s en bijhorende anekdotes verzamelen. Na advies van de cultuurraad kunnen die worden voorgelegd aan de gemeenteraad. Bij goedkeuring kunnen de gemeenten ervoor opteren om naambordjes aan te brengen.

POLS-voorzitter Danny Claeys en burgemeester van Nazareth is alvast voorstander: “Het aanbrengen van een naambordje zorgt niet alleen voor een zekere charme, maar ook voor meer zichtbaarheid van de trage weg. Op die manier zullen nog meer van onze fietsers en voetgangers ervan gebruik maken als veilige en aangename doorsteek om bijvoorbeeld te winkelen, naar het werk of naar school te gaan.”

Het maken van dergelijke bordjes wordt gefinancierd door de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) en het provinciebestuur Oost-Vlaanderen, die zich sterk inzetten voor de herwaardering van de trage wegen. Het Platform Omgeving Leie Schelde (POLS) heeft steun gevraagd. Begin volgend jaar gaat Manuel Van den Abeele van de Erfgoedcel Leie Schelde alvast aan de slag om de namen te verzamelen.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...