Fruitboomactie 2016 Plant een fruitboom en pluk later lekker vers fruit

Dit najaar loopt de 19e boomplantactie in de gemeenten Deinze en Zulte. Milieufront Omer Wattez Leievallei samen met de gemeentebesturen van Deinze en Zulte staan in voor de organisatie. Hierbij staan fruitbomen en bessenstruiken centraal. Nieuw dit jaar is ook een aanbod van zaden voor een bloemenweide.

fruitboomactie-dscn0396

Wat is er lekkerder dan een appel uit de eigen tuin, versgeplukte frambozen of een net afgevallen walnoot?  Door één of meerdere fruitbomen of bessenstruiken aan te planten in de tuin, kan je een stukje natuur tot leven brengen.

In het aanbod zitten zowel laag-, half- als hoogstammen. De voorkeur blijft weliswaar uitgaan voor hoog- en halfstamfruitbomen. Zij hebben immers een hoge landschappelijke waarde, vooral wanneer ze in het voorjaar in bloesem staan. Hoogstammen bieden meer weerstand tegen allerlei ziektes en plagen. Op ecologisch vlak trekken ze veel insectenetende vogels aan. Wie echter over onvoldoende ruimte beschikt, kan een laagstam of enkele bessenstruiken aanplanten. Zo heeft die toch fruit uit de eigen kleine tuin. Laagstammen dragen sneller vruchten, maar zijn wel meer vatbaar voor ziektes en zijn ook minder sterk. Wij kiezen voor streekeigen en oude rassen, wat ook een historische waarde heeft.

Dit jaar wordt ook de bloemenweide gepromoot.  Een bloemenweide brengt meer kleur in de tuin, en  vlinders en bijen zullen hiermee heel blij zijn. Een hoekje minder gazon, in ruil voor een kleurenpracht van bloemen, vlinders en bijen.

Iedereen kan de infobrochure en de bestelbon vinden op www.milieufrontomerwattez.be of op de website van de gemeente Zulte en de stad Deinze. Tot 31/10/2016 kunnen de bestellingen worden binnengebracht op het gemeentehuis of worden gemaild naar [email protected] of [email protected] . Het plantgoed zelf kan worden afgehaald op zaterdag 26/11/2016. Grote bestellingen worden in  Zulte en Deinze aan huis geleverd.

Meer info: [email protected] of tel. 093800103.

Eerst bestellen, enkele weken later planten, en enige tijd later: smullen maar!!

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...