X
    Categories: Algemeen

Peter Van Maele loopt marathon 6 maand na zijn chemo

Peter Van Maele: “6 maand geleden had ik mijn laatste chemo, vorig weekend liep ik een zware marathon”

Peter: “Ik liet een preventief darmonderzoek doen op 39-jarige leeftijd, en ik had prijs. Er volgde een operatie ivm darmkanker op 18 april 2017 en een chemokuur van 6 maand (12 sessies) vanaf eind mei. Ik zag het toen echt allemaal positief in, ik besefte dat ik meer moest leven en profiteren. Ik bekeek het leven anders, er was een VOOR en een NA. Ik kreeg heel wat lofbetuigingen omdat ik filmjes online postte en ik inspireerde heel wat mensen. Ik had 0.0 stress, ik trok het me allemaal niet aan. Ik was, ondanks de situatie, dankbaar voor een hele hoop dingen, want het kon allemaal veel erger. Ik zat in een cocon en dacht maar aan twee dingen: mijn marathon in London op 22 april 2018, en mijn feest voor mijn 40ste verjaardag midden 2018. Beiden als payback, het eindpunt van een moeilijke periode, een statement dat ik er terug sta.

6 maand na de laatste chemo laat ik mijn afgeschoren haar terug groeien, ben ik meer dan alle van de 11 bijgekomen kilo’s kwijt. Weet dat ik helemaal van nul moest herbeginnen. Ik liet veel kaarsen in de kerk branden, met succes. Ik liep al gauw beter dan iedereen die “gezond” was, en mijn eerste medische controles waren ok. Ik waande me onoverwinnelijk, ik vloog er terug keihard in, maar liep terug gestresseerd. Ik moet dus terug de balans vinden.

3x per week lopen (afwisselend lang, herstel, interval), 2x crosstrainer, veel water drinken, veel slaatjes (met dank aan mijn vrouw), en tussendoor spontaan nog wat krachttraining. Het is een levenswijze met discipline en jezelf te kort doen qua lekker (vettig) eten. ’s morgens héél vroeg in weer en wind dacht ik aan de finish op 22 april, met het blauwe lintje van Stop Darmkanker op mijn shirt.
Met een schema van de MMC (Manager Marathon Club) stond ik helemaal klaar aan de start, samen met 30 andere clubleden. Gemiddeld doen (ex-)kankerpatienten er 2 jaar over voor iets als een halve marathon te lopen. Ik had gelukkig een sportieve voorgeschiedenis, heb de chemo goed verteerd en een grote verbetenheid om London uit te lopen. Het is de bedoeling om alle World Majors af te lopen.

New York heb ik al, London ondertussen ook, Berlijn heb ik vorig jaar moeten annuleren maar staat op het programma voor 2019, net als Boston (2019) en Chicago (2020).
De ambitie om een persoonlijk record te lopen, heb ik halverwege laten varen. Het was immers de warmste London-editie ooit, dus ben ik héél blij met 4h 17’ 12”, maar vooral met de payback en revenge. Ik sta er terug, 6 maand na mijn laatste chemo!”

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze: Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!
Related Post