De reeks Een uur cultuur gaat opnieuw van start met drie spraakmakende culturele gasten

De lezingenreeks ‘Een uur cultuur’ bouwde sinds 2016 een vast publiek op en wordt opnieuw verdergezet. In het najaar van 2019 gaan Carlos Alleene en Yves Van Durme in gesprek met drie spraakmakende culturele gasten: Carlos Alleene, Maarten Boudry en Sigrid Spruyt. De reeks krijgt dit najaar wel een nieuwe locatie: de lezingen hebben voortaan plaats in het gloednieuwe Leietheater.

De lezingenreeks ‘Een uur cultuur’ startte in 2016. Carlos Alleene en Yves Van Durme gingen sindsdien al in gesprek met spraakmakende gasten van diverse culturele achtergrond zoals Johny Vansevenant, Mia Doornaert, Kurt Van Eeghem, Ignaas Devisch, Herman Brusselmans en Annelies Beck.

‘Een uur cultuur’ is een initiatief van de dienst cultuur en evenementen samen met Deinzenaars Carlos Alleene en Yves Van Durme. “Een uur cultuur zorgt voor een reeks culturele aperitiefgesprekken op zondagmorgen en past perfect in onze visie om het cultuuraanbod in Deinze uit te bouwen. Op een ongedwongen manier genieten we van dieptegesprekken over diverse thema’s, gemodereerd door twee klasbakken uit eigen stad”, aldus schepen van cultuur Rutger De Reu. 

Zondag 13 oktober – Carlos Alleene

De interviewer wordt geïnterviewd. Bij Uitgeverij Vrijdag verscheen onlangs ‘Voor ik het vergeet’ een boek van een ‘literaire veelvraat’. Die boekenwurm is niemand minder dan Carlos Alleene die vele jaren literatuur recenseerde en talrijke schrijvers interviewde voor dag- en weekbladen. Daarnaast publiceerde hij onder meer boeken als ‘Schrijvers zijn ook maar mensen’ (interviews met Vlaamse auteurs), ‘Met gesloten vuisten’ (levensverhaal van Johan Verstreken) en ‘Een verschrikkelijk mooi leven’, een tweedelig werk over Roger Raveel. Bovendien was Carlos ook mediaverslaggever en noteerde hij ijverig zijn herinneringen, anekdotes, beschouwingen en citaten voor eigen gebruik. Nu is de tijd rijp om ook anderen te laten genieten van die teksten en gedichten die nooit eerder in drukvorm verschenen. Genoeg voer voor een uniek ego-document. En zeker ook voor een boeiend gesprek met Yves Van Durme.

Zondag 10 november – Maarten Boudry

Wetenschapsfilosoof Maarten Boudry (1984), verbonden aan UGent, geniet vooral bekendheid vanwege zijn opiniestukken in NRC Handelsblad, De Standaard en De Morgen. Succesvolle publicaties van zijn hand zijn ‘Illusies voor gevorderden, of Waarom waarheid altijd beter is’. In ‘Waarom de wereld niet naar de knoppen gaat’, zijn nieuwe boek, heeft hij het onder andere over het doemdenken, de islam, het klimaatalarmisme en de groeiende ongelijkheid. Waarom filosoof Boudry zich door niets of niemand laat intimideren en tegen het doemdenken is probeert Carlos Alleene te achterhalen tijdens ‘Een uur cultuur’.

Zondag 8 december – Sigrid Spruyt

In oktober 2007 stopte Sigrid Spruyt als nieuwsanker van Het Journaal op VRT. ‘Schminkallergie’ werd destijds als reden gegeven. Twaalf jaar later weten we dat er onder die allergie nog meer onvrede broeide, zoals over de journalistiek, over de relatie tussen de collega’s, over de verhouding werk-privé. De notities die Spruyt bijhield van 2002 tot 2007 werden gebundeld in ‘Dagboek van een anker’. Dat boek biedt het uitgangspunt van een openhartig en inspirerend gesprek over de media, en bij uitbreiding over de wereld en het leven.

Moderatoren

Carlos Alleene is journalist, literair criticus en auteur. Hij publiceerde onder meer verschillende boeken over kunstschilder Roger Raveel. In 2014 schreef hij samen met Veerle Van Doorne het boek ‘150 jaar kasteelheren van Ooidonk.’

Yves Van Durme is leerkracht literaire creatie in KADE podiumkunsten. Van 1989 tot 2003 werkte hij als verslaggever theater, literatuur en presentator voor VRT Radio 3 (later KLARA) en van 1995 tot 2000 als verslaggever tentoonstellingen voor VRT Radio 2. Hij werkt ook al vele jaren als presentator bij Radio Tequila.

Praktisch – Een uur cultuur
Wanneer? Zondag 13 oktober, 10 november en 8 december 2019 om 11u.
Waar? Leietheater, Brielstraat 8, 9800 Deinze
Toegang? Gratis, vooraf reserveren via www.leietheater.be is aanbevolen.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...