Tel en vertel je straat met Straatvinken

Stad Deinze doet voor het eerst mee aan Straatvinken, een verkeerstelling die plaatsheeft op donderdag 25 mei. Voor de zesde keer zullen duizenden burgers in heel Vlaanderen een uur lang (van 17 tot 18 uur) het verkeer in hun straat tellen. Op een invulformulier noteren ze elke passerende voetganger, fietser, auto, bus, vrachtwagen, step en bakfiets. Tellers én niet-tellers kunnen ook de leefbaarheidsbevraging van straat-O-sfeer invullen om te vertellen hoe ze hun straat beleven. Met dit gratis burgeronderzoek naar het verkeer in onze straten gaat de Universiteit Antwerpen na of we op de goede weg zijn voor de noodzakelijke modal shift naar duurzamer verkeer. 

“Straatvinken is een jaarlijks telmoment dat nagaat hoe gezond het verkeer is in onze straten” vertelt Bart Van Thuyne, schepen bevoegd voor mobiliteit. “Dat gebeurt via een papieren telformulier. Tijdens het telmoment noteren deelnemers gedurende één uur hoeveel voetgangers, fietsers en andere voertuigen er door hun straat passeren. Voor het eerst kunnen ze ook steps en bakfietsen tellen. Wetenschappers onderwerpen de resultaten vervolgens aan een analyse. Het telmoment vindt plaats tijdens de avondspits op donderdag 25 mei van 17 tot 18 uur.”

Waarom deelnemen aan straatvinken?
Door te tellen en te vertellen breng je beweging in onze straten en worden verkeerstrends zichtbaar”, zegt burgemeester Jan Vermeulen. “Je toont dat je de leefbaarheid van je straat belangrijk vindt en je geeft de overheid data waarmee ze de verkeerssituatie en leefbaarheid in jouw straat kan verbeteren en verduurzamen. Met de resultaten gaan we aan de slag om ons mobiliteitsbeleid te verfijnen en om bepaalde straten her aan te leggen in de toekomst. We hopen dat onze inwoners massaal zullen deelnemen want hoe meer tellers, hoe fijnmaziger de data om daar volgend jaar op voort te bouwen.”

Met deze actie willen de organisatoren een drastische omslag naar een nieuwe mobiliteitsmix tegen 2030, een modal split 50/50, realiseren. Dat betekent dat het aandeel autovervoer tegen dan afneemt van 70 procent nu tot maximaal 50 procent en het aandeel duurzame mobiliteit toeneemt van 30 procent tot minstens 50 procent. Het woord modal betekent vervoerswijze, dus het middel dat gebruikt wordt voor verplaatsingen. Veel voorkomende vervoerswijzen zijn de personenwagen, fiets, bus, tram of trein. Het woord split verwijst naar de verdeling. Zo kan in een bepaald gebied bijvoorbeeld 50 procent van de verplaatsingen gebeuren met de fiets, 40 procent met de auto en 20 procent met de bus. De modal split of de verdeling van de vervoerswijzen zegt dus iets over de vervoerswijze die gekozen wordt.

Vertel hoe je je straat beleeft via de leefbaarheidsbevraging straat-O-sfeer
Tellers én niet-tellers kunnen ook de leefbaarheidsbevraging van straat-O-sfeer invullen om te vertellen hoe ze hun straat beleven. Op basis van 20 indicatoren, met aandacht voor verkeer, sociale aspecten, omgevingsfactoren en straatinrichting, krijg je een goed beeld van de leefbaarheid van je eigen straat.

Praktisch

Schrijf je in via de Ik tel mee-knop op https://straatvinken.be/praktisch/ en kies zelf een locatie waar je wil tellen. Vink 25 mei 2023 aan in je agenda en nodig eventueel vrienden, familie of collega’s uit om mee te tellen. Vul ook de vragen in op leefbaarheidsbevraging straat-O-sfeer.

Straatvinken is een samenwerking tussen de Ringland Academie, de Universiteit Antwerpen en HIVA – KU Leuven.

Info

Dienst Omgeving

Brielstraat 2

9800 Deinze

09 381 95 00

[email protected]

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...