Gemeentelijke administratieve sancties: Deinze 2de koploper

Tot en met augustus 2007 heeft de provincie Oost-Vlaanderen 481 dossiers binnengekregen rond de gemeentelijke administratieve sancties. Dat blijkt uit een eerste evaluatie van het zogenaamde GAS.

Sinds 2006 kunnen gemeenten met minder dan 30.000 inwoners een beroep doen op de provincie om gemeentelijke administratieve sancties op te leggen. De provincie heeft hiervoor drie sanctieambtenaren aangesteld. Het gaat om klachten van overlast die niet langer in het strafwetboek staan. Deze sanctieambtenaren kunnen administratieve boetes opleggen en innen. Zo'n boete bedraagt maximum 250 euro.

In 2006 werden 173 dossiers ingediend, verdeeld over zes gemeenten. De meeste klachten in het eerste jaar kwamen uit Ronse met 80 dossiers, gevolgd door Deinze met 49.

In 2007 werden 308 dossiers ingediend, verdeeld over 13 gemeenten. In totaal zijn 17 gemeenten toegetreden tot het systeem. Sommige gemeenten, zoals Zottegem handelen de klachten zelf af met een eigen ambtenaar en sluiten niet aan bij de provincie. Dat is ook het geval voor gemeenten met meer dan 30.000 inwoners.

Er is ook becijferd over welke inbreuken er dossiers opgemaakt worden. De meest voorkomende inbreuk zijn beschadigingen aan roerende goederen, gevolgd door geluidshinder door personen en boomcars. Dat zijn auto's die als rijdende discobar dienst doen.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...