Lokale groep 178 van Amnesty International

Nu de nationale voorzitster van AI, Eva Brems, hoogleraar mensenrechten, zeer bekend is geworden in Vlaanderen dankzij het programma 'de slimste mens' leek het ons een goed idee om groep 178, de Deinse lokale kern van Amnesty International, in de focus te plaatsen. Hoe lang AI al in Deinze actief is, weet ik niet goed, maar herinner me eind jaren zeventig in Deinze al eens te hebben meegedaan aan een briefschrijfactie en dat kan toch al tellen.  Een hoogtepunt voor de Deinse groep was de cultuurtrofee die hen in 2001 werd uitgereikt. 

De mensen van Amnesty International werken echter meestal in de schaduw met de verkoop van hun producten – de bekende kaarsen bijvoorbeeld – en vooral via het schrijven van brieven om wereldwijd politieke gevangenen vrij te krijgen. Dat is de groep van Deinze al af en toe gelukt. De Deinse kern,  die trouwens rechtstreeks samenwerkt met het hoofdkwartier in Londen, bestaat uit een tiental actieve leden maar krijgt regelmatig de hulp van vele tientallen briefschrijvers, wanneer bijvoorbeeld een school zoals dit jaar het Sint-Hendriks- en Zusters Maricoleninstituut een 'schrijf ze vrij dag' organiseert.  

Amnesty International (AI) voorziet tijdens de eindejaarsperiode op enkele plaatsen in Deinze (en Aalter) eindejaarsacties. Daarbij worden aan de ingang van warenhuizen kerst- en wenskaarten en geschenkartikelen verkocht. Terzelfdertijd sensibiliseert de organisatie de mensen om zich achter enkele actiepunten en initiatieven te scharen. Op negen december start de Mensenrechten Week. In ieder geval wensen we Nicole, Bertrand, Werner, Lieve, Katia, Bart, Denis, Greta, Christine, Astère, Nadine… veel succes! 

http://www.aivl.be/

Stefaan De Groote

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...