Meester Astère gaat met pensioen

Directeur E.H. Frans De Hovre van de Maricolen hield er de sfeer in met mattetaarten
De Sint-Martinusparochie (Petegem) wuift op zondag 30 december haar parochiepriester uit met een dankmis om 9u30 in de Sint-Martinuskerk.

E.H. Frans De Hovre woont en werkt in Deinze vanaf 1969. In dat jaar werd hij directeur van de humaniora-afdeling van de School Zusters Maricolen. Frans heeft van de instelling, waar toen nog heel wat strenge regels gangbaar waren, een moderne kwaliteitsvolle school gemaakt met meer dan 600 meisjes.

Eén van zijn stokpaardjes was de organisatie van allerlei inspraakorganen voor leerlingen, ouders, personeel… Hij zorgde niet alleen voor de oprichting, maar wist ze nog uitstekend te laten functioneren. Niet zelden bracht hij er de goede luim in door chocolademuizen en/of mattetaarten mee te brengen, een lekkernij uit zijn geboortedorp Nederbrakel.

Maar het hoogtepunt waren toch de schoolfeesten, waar zowat iedereen (vrijwillig) aan meewerkte, onder begeleiding van een professionele regisseur. Het was een echte opstoot van creativiteit waar alles voor diende te wijken. Circus, sprookjes, kleuren, het schoonste van de historie, de bijbel… het is maar een greep uit de vele onderwerpen.

In 1989 nam Frans afscheid van de school, die trouwens een aantal jaren later zou fusioneren met het Sint-Hendrikscollege. Hij bleef wonen in de statige directeurswoning in de Kaaistraat. Men zag hem op verschillende tijdstippen per week joggen in de Brielmeersen, maar bovenal was hij nu bezig met zijn nieuwe taak als priester in Sint-Martinus. Tot op vandaag bleef Frans bedrijvig in deze parochie. 

Stefaan De Groote

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...