Buurtcomité en volksvertegenwoordiger Roegiers eisen sanering vervuilde site Colle in Petegem

In 2005 en 2006 was er heel wat te doen rond de vervuiling op de site van de vroegere zeemvellenfabriek Colle aan de Gaversesteenweg. Via zware metalen, die zich via het grondwater hadden verspreid, waren ook een aantal omwonenden getroffen. Deze wisten tot dan toe van niets. De zaak werd toen openbaar gemaakt door de politieke groep sp.a Samen voor Deinze, terwijl parlementair Jan Roegiers (spirit) de kwestie aankaartte tot op het niveau van het Vlaamse parlement en de Vlaamse regering.

Het ziet er nu naar uit dat zich een projectontwikkelaar aanbiedt voor de site. Het stadsbestuur toonde zich hierover erg opgetogen. Het buurtcomité Gaversesteenweg wil echter geïnformeerd worden en acht het zeer onwaarschijnlijk dat 1 miljoen euro zal volstaan om te saneren zoals de vereffenaar in de pers liet uitschijnen. Het vervuilde gebied is verschillende ha groot. Er is daarenboven asbest ontdekt in de oude fabrieksgebouwen.

Vlaams volksvertegenwoordiger Jan Roegiers eist in een persbericht vanaf nu open communicatie en laat weten dat hij zelf een aantal stappen zal zetten. Hij kent het dossier vrij goed en bleef het verder opvolgen. Hij zal alvast de Vlaamse milieuminister Crevits (CD&V) hierover ondervragen. Zowel het buurtcomité als Roegiers hebben gelijk. De gezondheid van de omwonenden gaat voor op het grote geld van de vastgoedsector. 

Stefaan De Groote

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...