Vakantiecentrum De Ceder in Astene na 25 jaar nog steeds springlevend

De aloude ceder in het gelijknamige vakantiecentrum is ondertussen door ziekte geveld, maar er werden nieuwe exemplaren gepland, werd ons verzekerd. Het kasteeldomein heeft alleszins een lange voorgeschiedenis achter de rug. Tot in 1914 woonde er een machtige adellijke familie, die in de 19de eeuw in Astene de burgemeesters leverde en heel wat gronden en pachthoeven in bezit had. Zij legde in de 18de eeuw een aantal dreven aan, waarvan de 'Astenedreef' nog een prachtig restant is. 
 
Maar het kan verkeren, want vanaf 1914 kregen 'de socialisten' het domein in handen. De eigenaar werd de Gentse coöperatieve Vooruit. Het kasteel werd een hersteloord voor o.a. mijnwerkers. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het de toevlucht voor een aantal socialistische kopstukken, waaronder Achiel Van Acker.

Maar daarna begon het langzame verval, zodat de nieuwe eigenaar, de socialistische mutualiteit, besloot om het kasteel af te breken en er een vakantie- en vormingscentrum te bouwen. Dit gebeurde ondermeer onder impuls van de latere senator André Holsbeke. Eén van de eerste directeurs van het centrum was Daniël Termont, huidig burgemeester van Gent. Tijdens die eerste jaren trok men o.a. de aandacht via een reeks tentoonstellingen met werk van bekende beeldende kunstenaars. De jongste jaren heeft men zich vanuit De Ceder sterk ingezet voor de realisatie van het naburige stadsbos. 
 
Na 25 jaar is men nog steeds alive and kicking en dat wil men bewijzen door op zaterdag 24 en zondag 25 mei, telkens vanaf 14u, een groots programma aan te bieden, dat bestaat uit een mix van muziek, cultuur, sport en ontspanning voor jong en oud.

Het volledige programma kan worden bekeken op de website http://www.deceder.be/.

Stefaan De Groote

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...