Een missionaris keert terug

"Nonkel pater, André Van Hove, keerde gisteren definitief terug uit Kongo" zo liet Petegemnaar Jo Careel weten. "Hij is 79 jaar geworden en verbleef 49 (!) jaar in Kongo."  

We overlopen eens de hele loopbaan. André Van Hove (°1929) trad in 1950 binnen in Scheut en werd priester gewijd op 4 augustus 1957. In 1959 – net voor de onafhankelijkheid – vertrok hij naar de kolonie, waar hij directeur werd van een lagere school. Pas in 1965 kreeg hij zijn 'eerste congé' en een nieuwe benoeming als reispater in Lusambo.

Vanaf 1970 was pater André actief voor catechistenvorming, waarvoor hij een centrum bouwde in het bisdom Kabinda. In 1978 nieuwe benoeming in Lusambo, reispater tot 1983 en vervolgens priester op een parochie in Muene-Ditu.

Daarna volgde echt sociaal werk. Hij bouwde in 1993 een huis voor verlaten kinderen en zette zich in voor de opvang ervan.

In 1997 tot 1999 begeleidde hij de bouw van een nieuw centrum voor paters van Scheut. Zijn laatste opdracht vanaf 1999 was als aalmoezenier in een hospitaal in Mbujimayi, de hoofdstad van Oost-Kasayi. Wegens een hartziekte, liet hij zich in ons land in 2003 een pacemaker plaatsen, waarvoor hij ieder jaar eens terug kwam op controle.

Stefaan De Groote

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...