Uniek project: ezellinenmelk bij De Hippomaan in Zeveren

De Wierookstraat slingert zich door het platteland tussen Zeveren en Meigem. Eveline De Ganck heeft er een heuse kijkboerderij uitgebouwd, waar van alles te beleven valt. Ezelinnen worden hier gemolken zodat de melk zijn werk kan doen in een gezondheidskuur en allerlei schoonheidsproducten.

Ook hondenliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen. Het is eveneens een zorgboerderij. Dagelijks ontvangt men er mensen met beperkte mogelijkheden. Ze brengen de dag door op de boerderij en helpen bij de verzorging van de dieren en het erf.

Deze ezelinnenmelk is nu uniek in Vlaanderen maar heeft een rijke geschiedenis. Aan de melk heeft huidherstellende eigenschappen toegekend. Cleopatra had in haar gevolg altijd 500 ezelinnen mee voor haar huidverzorging, en ook de legendarische Oostenrijkse keizerin Sissi gebruikte om diezelfde reden die melk. Ze is rijk aan mineralen, oligo-elementen en vitaminen, en bevat weinig vetstoffen. In de zuiderse landen werd ezelinnenmelk ook eeuwenlang als versterkend middel gedronken. Het is evenwel geen medicijn, maar een natuurproduct dat door zijn samenstelling de darmflora activeert, het lichaam reinigt en zo de weerstand op natuurlijke wijze verhoogt. De Hippomaan beschikt ondertussen over een heel assortiment van kwaliteitsvolle huidverzorgingsproducten  op basis van ezelinnenmelk.

De kudde is voornamelijk samengesteld uit dieren van het ras Grand Noir du Berry. Deze ezelinnen zijn afkomstig uit het centrum van Frankrijk. Daarnaast zijn er de Poitou ezels. Dit is een zwaar gebouwde franse ezel, met de typische lange vacht. Deze dieren zijn meestal heel rustig van aard. Tenslotte zijn er kleine ezels, grijze en bruine. De typische ezel met het Sint-Andrieskruis. Wie zich een ezel als huisdier wil aanschaffen, kan eveneens terecht bij De Hippomaan.

Ezelmelkerij De Hippomaan, Wierookstraat 10, 9800 Deinze (Zeveren). Tel. 09 / 386 65 37.

Bedrijfsbezoeken zijn mogelijk voor groepen, na afspraak. Het winkeltje is elke zaterdag open van 14 tot 17u. 

www.dehippomaan.be 

Stefaan De Groote

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...