Open Monumentendag in Petegem

Luc Bauters en zijn medewerkers trekken ter gelegenheid van de eerstvolgende Open Monumentendag van zondag 14 september naar Petegem. De nadruk ligt op de evolutie van Petegem in de vorige eeuw.     

Een OMD in Deinze en de deelgemeenten organiseren is geen sinecure, want er werd door de jaren heen heel wat waardevols afgebroken en ieder jaar verdwijnen er wel enkele panden die in de inventaris waardevol erfgoed van de Vlaamse Gemeenschap zijn opgenomen. 

Deze tocht vertrekt vanuit het KA Erasmus en leidt de bezoeker langs een reeks gebouwen die ofwel vrij recent zijn (bv. de Sint-Pauluskerk en de watertoren) ofwel refereren naar het industriële verleden van Petegem, zoals een aantal villa's en directiewoningen van bedrijven (Pericles, Tuytschaever, Beeusaert).

Petegem kende een enorme metamorfose in de jaren zestig en zeventig toen het oude centrum Petegem Kouterke dat zich ter hoogte van het huidige rond punt bevond, volledig werd opgeheven. De Deinse burgemeester Vandewiele heeft geprobeerd een ander centrum te creëren rond het nieuwe politiekantoor en de Sint-Pauluskerk, maar dat zijn weinig aantrekkelijke gebouwen. Het project is uiteindelijk uitgedraaid op een mislukking.      

Deinze

Heel wat oude fabrieken staan weg te kwijnen, zoals de gebouwen van het vroegere bekende speeldgoedbedrijf Torck in de Ommegangstraat. Maar hier en daar krijgt een gebouw gelukkig een nieuwe bestemming. Dat geldt bijvoorbeeld voor het modernistische fabrieksgebouw van Souplex in de Bisschopsstraat, dat werd verbouwd tot een hedendaags complex met lofts.

Stefaan De Groote

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...