Vlaamse milieuminister geeft groen licht voor biogasinstallatie in Bachte

Zowat de hele buurt heeft zich met man en macht twee jaar verzet tegen de komst van een biogasbedrijf vlakbij hun woonwijk. Maar het Nieuwsblad laat vandaag weten dat de Vlaamse minister van Leefmilieu Hilde Crevits (CD&V) toch de toestemming gaf om in de Groenstraat een dergelijke installatie te bouwen.

De minister verwerpt hiermee het negatief advies van het provinciebestuur. Het provinciebestuur reageerde vorig jaar vooral negatief wegens de mobiliteitsproblemen. Het was op dat ogenblik onmogelijk om met vrachtwagens de Groenstraat in en uit te rijden. Het stadsbestuur van Deinze zorgde prompt voor een bijzonder plan van aanleg op maat van de biogasinstallatie, waarbij het mogelijk wordt de Groenstraat te verbreden tot een industrieweg met ronde punten in de Groenstraat en in de Schipdonkstraat. Op papier verdwijnt hiermee – op papier althans – het grootste bezwaar tegen de vestiging. 

De buurtbewoners hebben het echter vooral moeilijk omdat hun omgeving langzaam verandert van een leefbare en prettige omgeving met smalle buurtweg naar een industriële zone, waar ongetwijfeld tientallen vrachtwagenbewegingen zullen plaatsvinden. Ze vrezen bovendien geur- en lawaaihinder. Zij hadden het ook moeilijk met het gebrek aan communicatie en inspraak in het dossier en zagen zich verplicht een advocaat aan te stellen om hen te begeleiden en te informeren. Het buurtcomité is echter nog niet 'uitgeprocedeerd'. Men kan zich nog altijd wenden tot de Raad van State.

Stefaan De Groote

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...