Opendeurdag Rode Kruisopvangcentrum Deinze

Op zaterdag 27 juni stelt het Rode Kruisopvangcentrum van Deinze haar deuren open voor het grote publiek. Via tal van activiteiten maakt u als bezoeker kennis met de werking van het opvangcentrum en haar bewoners. Op deze manier hoopt het opvangcentrum bij te dragen tot een realistisch beeld over de leefwereld van asielzoekers. De Gapaerdhoeve werd in de jaren 80 omgebouwd voor sociaal toerisme en herbergt sinds 1991 asielzoekers.

De buren kennen het opvangcentrum als Goed te Wallebeke, een van de oudste sites van Deinze. Al in de XIIIe eeuw werd van deze ‘heerlijkheid’ van de Sint-Pietersabdij in Gent melding gemaakt.
Nu biedt het Rode Kruisopvangcentrum onderdak aan 55 bewoners: 6 families, 7 alleenstaande mannen en 18 niet-begeleide minderjarige vreemdelingen. Tijdens hun verblijf in het opvangcentrum wachten zij op de beslissing in hun asielprocedure. De minderjarige bewoners gaan naar school, de volwassenen krijgen Nederlandse en Engelse taalles, computerles etc. Er is een fietsatelier om aan hun rijwielen te sleutelen, een kledijshop voor tweedehandse kleding, een gezellige kinderkamer met veel speelgoed. Veel van dit materiaal komt van schenkingen van buren en sympathisanten van het centrum.

Om 11 uur gaat de opendeurdag van start met een inleefparcours, waarin u zelf ervaart hoe het voelt om in een vreemd land asiel aan te vragen. Tussen 12 en 14 uur genieten u van een overheerlijk tapasbuffet, opgeluisterd door de opzwepende folkmuziek van The Arañads. In de namiddag kan u deelnemen aan een workshop over de begeleiding van niet-begeleide minderjarige vreemdelingen door Dr. Ilse Derluyn van de Universiteit Gent, of genieten van een voetbaltornooi waarin de bewoners van het opvangcentrum samen met drie andere teams strijden om de hoogste sportieve eer. Om het geheel nog wat meer luister te geven, is allerlei randanimatie voorzien in de vorm van een straattheater, een ballonwedstrijd, een springkasteel én een schminkstand voor de allerkleinsten. En voor wie dit nog niet genoeg is, is er om 16 uur een koffie- en dessertbuffet. De inkom is gratis. Voor het tapasbuffet betaalt u 12 euro voor volwassenen en 10 euro voor kinderen. Inschrijven kan op het nummer 09/282.76.58 of via mail naar [email protected] De opendeurdag vindt plaats met de warme steun van het Provinciebestuur Oost-Vlaanderen, Patisserie Suffys, AD Delhaize, Foto Video Mac Deinze, krantenwinkel Den Inktpot én Copy Center Carpa.

Guido Van Peeterssen

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...