sp.a Deinze vraagt oprichting van lokale entiteiten

Op 10 maart 2006 werd door de federale regering het Fonds ter Reductie van de Globale Energiekost (FRGE) opgericht. Het doel van het FRGE is om woningen van (minder bemiddelde) mensen energiezuiniger te maken door het verstrekken van goedkope leningen. Om dit doel te bereiken werkt het FRGE met lokale entiteiten (LE). Lokale besturen kunnen door het oprichten van dergelijke lokale entiteiten hun verantwoordelijkheid nemen om mensen aan te sporen hun woning energiezuiniger te maken.

De oprichting van lokale entiteiten werd wel gekoppeld aan enkele belangrijke voorwaarden. Het werkingsgebied  moet meer dan 40 000 inwoners bestrijken, wat in de praktijk betekent dat de kleine gemeenten met elkaar moeten samenwerken. Bovendien moest er eveneens een waarborgregeling worden uitgewerkt.

“In Vlaanderen werden sinds de oprichting van het FRGE slechts acht lokale entiteiten erkend. Vele gemeenten lieten zich afschrikken door het feit dat men als oprichtend bestuur moest instaan voor de waarborg van de lokale entiteit”, stelt Josiane Claerhout.

“Vlaams minister voor Energie, Freya Van den Bossche zorgde er echter voor dat de Vlaamse overheid nu zelf de waarborg kan verlenen voor leningen die door het FRGE worden toegestaan”, vult voorzitter Freija Dhondt aan. “Op 28 mei jl. nam de Vlaamse Regering het besluit onder welke voorwaarden die waarborgstelling moet verlopen. sp.a Deinze meent dan ook dat elk praktisch bezwaar uit de weg is geruimd zodat de stad Deinze nu ook over kan gaan tot de oprichting van een lokale entiteit.”

Fractieleider Willy Bekaert: “Op de gemeenteraad van donderdag aanstaande zal de fractie een motie indienen waarin gevraagd wordt aan het stadsbestuur zich te engageren een lokale entiteit op te richten. Op die manier wil sp.a Deinze er voor zorgen dat een goede federale maatregel tot bij de Deinse inwoners geraakt. Eeklo, Gavere,Kaprijke, Knesselare, Lovendegem, Maldegem, Melle, Merelbeke, Nevele, Waarschoot, Wachtebeke en Zulte reageerden alvast positief op de oproep van VENECO om een lokale entiteit op te richten.”

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...