Fototentoonstelling te Deinze, partners in gezondheid

Samen met het FOS, DeCeder, de Socialistische Mutualiteiten en Linx+ Deinze van het ABVV slaan we de handen in elkaar voor het recht op gezondheid, wereldwijd! Van 19 mei 2011 tot en met 30 juni 2011 loopt er in het kader van deze wereldwijde gezondheidscampagne een Fototentoonstelling van het FOS in het Vakantiecentrum DeCeder.

Fototentoonstelling te Deinze, partners in gezondheid

De sociale strijd die wij voeren stopt niet aan onze landsgrenzen. De sociale strijd wordt over de hele wereld gevoerd. Overal strijden mensen tegen dezelfde uitsluiting en uitbuiting. We kunnen niet voor onze eigen rechten opkomen, zonder ook die van anderen te verdedigen. Of het nu over ons eigen land gaat, of Zuid-Amerika of Afrika.  Of waar ook ter wereld.

Zo een universeel basisrecht waarvoor we moeten strijden, is het recht op gezondheid en betaalbare gezondheidszorg. Voor ons is dat echt een basiswaarde.  Arm maakt ziek, ziekte maakt arm: dat zou niet mogen. Strijden voor gezondheid is strijden tegen ongelijkheid en armoede.

Solidariteit is waar wij voor staan. Solidariteit ligt aan de basis van mutualiteiten. Niet enkel bij ons, maar ook in Nicaragua met de Asociacion Mutual Nacional of AMUN. Mensen die zelf geld samen leggen om een ziekenfonds te creëren en ervoor zorgen dat er een goede en kwalitatieve gezondheidszorg ontstaat. Dat gebeurt vanuit dezelfde solidariteitsgeest als bij ons.  Zoals wij moeten zij knokken voor hun sociale zekerheid. Samen trekken we aan dezelfde kar: we realiseren het recht op gezondheid, wereldwijd.

Fototentoonstelling te Deinze, partners in gezondheid

Voor wie ziek is, is gezondheid het hoogste goed. Onze gezondheid is eigenlijk onbetaalbaar zowel hier als in het zuiden. En daarom is het belangrijk dat er voldoende middelen, voldoende geld vrijgemaakt wordt ook op wereldschaal om elke mens een gezond leven te geven. Een goede gezondheidszorg op wereldschaal, dat is beschaving en daar heeft iedereen recht op.

We vragen aan de Belgische en Europese overheden dat ze het recht op gezondheid beschouwen en behandelen als een mensenrecht, niet als koopwaar. En dat ze dit standpunt verdedigen op internationale fora. We vragen dat ze werk maken van een Wereldgezondheidsfonds, een solidair systeem waar landen die het nodig hebben op kunnen terugvallen om hun sociale bescherming uit te bouwen. En ook dat ze 15% van het budget voor ontwikkelingssamenwerking besteden aan gezondheid, met minder gaat het te traag vooruit. Dat ze het sociale middenveld betrekken en luisteren naar de stem van de mensen die de gezondheidsdiensten gebruiken.

Daarom hebben wij reeds het “charter voor het recht op gezondheid wereldwijd” ondertekend. Laat uw stem horen en doe zoals wij: onderteken het charter aan de stand van het FOS in DeCeder. Doe het voor iedereen, ook voor uzelf.

Iedereen, waar ook ter wereld, heeft recht op gezondheid.

Praktisch

Wanneer? Van 19 mei tot en met 30 juni 2011
Waar? Vakantiecentrum De Ceder, Parijsestraat 34, 9800 Deinze.
Meer info? Vakantiecentrum DeCeder : 09/381.58.85 – [email protected] of Stiene Billen, medewerker Noorddienst fos-socialistische solidariteit, 02/552 03 15

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...