Platform Omgeving Leie Schelde vraagt opname immaterieel erfgoed in Vlaamse inventaris

De Canteclaerstoet in Deinze en de Fiertelstoet van Zulte, de Mariale Ommegang in Nazareth en de H. Bloedprocessie te Meigem, de Sint-Martinuspaardenommegang in Asper en de Jaarmarkt in Deinze, hanenkraaiingen… het zijn allemaal vormen van immaterieel erfgoed of bepaalde vaardigheden, feesten en tradities die voorkomen in de Leie- en Scheldestreek. Zij worden als waardevol beschouwd en het is van belang dat ze worden doorgegeven aan de volgende generaties.

Platform Omgeving Leie Schelde vraagt opname immaterieel erfgoed in Vlaamse inventaris

De projectvereniging Platform Omgeving Leie Schelde vraagt aan Vlaams minister van cultuur Joke Schauvliege om die elementen te laten opnemen in de officiële Vlaamse erfgoedinventaris, wat meteen een kwaliteitslabel inhoudt.

Het initiatief past binnen de werking van POLS om een streekwerking te ontplooien op het vlak van cultureel erfgoed, naast de andere opdrachten zoals woonbeleid en duurzaamheid, cultuur en toerisme.

“Opname van dat erfgoed door de minister van Cultuur in de erfgoedinventaris Vlaanderen betekent een erkenning van de jarenlange  inzet van de vrijwilligers” stelt burgemeester Jacques De Ruyck van Deinze, die voorzitter is van het comité dat op 13 mei 2012 opnieuw een Canteclaerstoet zal organiseren. De Canteclaerstoet die dan 50 jaar zal bestaan, is de bekendste vorm van immaterieel erfgoed in de Leie- en Scheldestreek en lokt telkens vele duizenden bezoekers uit binnen- en buitenland naar de Leiestad.

Platform Omgeving Leie Schelde vraagt opname immaterieel erfgoed in Vlaamse inventaris

Ook cultuurschepen Thomas Van Ongeval uit Nazareth verheugt zich over het initiatief. Het versterkt volgens hem indirect de doelstellingen van het erfgoedhuis van Nazareth, dat de ambitie heeft om een rol te spelen voor de hele streek. Hij hoopt alvast dat de Mariale Ommegang, een traditie uit zijn eigen gemeente, mee zal worden opgenomen in de inventaris.

Het dossier met voorstellen uit verschillende gemeenten werd gecoördineerd door de projectvereniging Platform Omgeving Leie Schelde. Er werkten, naast de verschillende cultuurschepenen en cultuurdiensten, ook leden van verschillende verenigingen aan mee. Zij hebben zich ingezet om de informatie te verzamelen.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...