Kinderpiratenstraat Deinze

Bruno Dhaenens en Yannic Demeyer organiseren voor het 9de jaar opeenvolgend een thema speelstraat voor kinderen in de Kortrijkstraat in Deinze dit nu zondag op 2 oktober 2011.  De Kinderpiratenstraat – de opvolger van de Kinderbouwstraat – is intussen een gekend begrip geworden voor de jonge kinderen in Deinze en brengt honderden gezinnen op de been.  Mede door  deze organisatie worden vele gezinnen met jonge kinderen aangemoedigd om na afloop Petegem Kermis te bezoeken.

De bedoeling is om kinderen ongedwongen en op een creatieve manier te laten spelen met 15 eenvoudige, maar leuke piratenspellen.  Elk spel is speciaal ontworpen en nodigt tegelijk 2 tot 4 kinderen uit om eraan deel te nemen.  Zowel kinderen als ouders en grootouders genieten een ganse namiddag van speciale spellen, onverwachte ontmoetingen en veel geschenkjes.

Ook voor deze editie wilden de organisatoren een extra boodschap voor kinderen meegeven: aandacht voor eerstelijnshulp.  Kinderen bezeren zich vaker dan volwassenen en kunnen best op een ongedwongen manier gewezen worden op de gevaren en de gevolgen.  Hoe ze een eenvoudig verband kunnen aanleggen of hoe ze een schaafwonde kunnen verzorgen, zal hen aangetoond worden door het Rode Kruis Deinze.  Hulpverleners zullen in een heuse Rode Kruis tent  – bij het spel ‘Voeten spoelen’ – aan de kinderen leren hoe ze iemand kunnen helpen.  Een bezoekje aan deze tent wakkert ongetwijfeld hun interesse aan en vergroot hun aandacht voor de medische wereld van hulpverleners.

Een organisatie zoals de Kinderpiratenstraat zou onmogelijk zijn zonder de steun van de vele bedrijven uit Deinze.  Niet enkel de handelaars uit de Kortrijkstraat dragen financieel bij, ook grote en middelgrote lokale bedrijven uit Deinze ondersteunen al jaren dit prachtig initiatief.

Maar naast de financiële steun uit de bedrijfswereld, slaagden de organisatoren er ook in de draagkracht van de Kinderpiratenstraat te verhogen door logistieke en creatieve samenwerking met verschillende diensten.  Met zeer veel dank worden we gesteund door:

• de stadsdiensten: de technische dienst levert nadar hekkens, zand en boomstukken en komt langs met de veegmachiene afloop
• de scholen: het V.T.I. Deinze ontwierp een prachtige piratenboot en 30 leerlingen van K.A. Erasmus Deinze zorgen voor begeleiding van de kindjes bij elk spel
• het Rode Kruis Deinze: werkt dit jaar mee aan sensibilisatie rond eerstelijnshulp bij jongeren
• het IBO: Vera Kindt en haar team stimuleerden de kinderen in de naschoolse opvang om te knutselen rond het thema ‘piraten’

Piratenstraat Deinze

Jaarlijks worden 3 tot 4 spellen vernieuwd zodat de kinderen geboeid blijven.  Er wordt ook op basis van evaluatie van de voorgaande editie gewerkt aan beperking  van de wachttijden.

Zo is ‘Jan Haring’ een nieuw spel waarbij de kinderen als volleerde vissers hun kost moeten zien te vissen.  Geen vis, geen eten!  Bij het spel ‘Geen loon, geen buit’ zullen de kinderen voortaan een reuzendobbelsteen moeten gooien om te weten hoeveel goudstukken ze daadwerkelijk in het zand moeten zoeken en het spel ‘Voeten spoelen’ wordt moeilijker gemaakt: via klimrekken in verschillende (rare) vormen moeten de kinderen het dek van de boot bereiken.  Nieuw is het spel ‘Schipper mag ik overvaren’, waarbij de kinderen via een balanceerspel de overkant van het water moeten bereiken.  En dit zonder verzwolgen te worden door de krokodillen!  Ook nieuw is ‘Winkel, wankel’, voor kinderen met veel behendigheid: met lange pedalenrollers een parcours afleggen.

Praktisch

Mooie verklede meisjes en jongens als piraat, kapitein, elfje, scheepsknecht, matroos, scheepsmeisje, zeerover of zeeroofster, kunnen een prachtig piratencadeau winnen.  Naast deze 2 prijzen, ontvangen ook de 3 mooiste ingekleurde tekeningen (distributie via scholen en in programmaboek Petegem Kermis) een leuk cadeau.  Uitreiking rond 17u aan de centrale Neverland tent.

De Kinderpiratenstraat gaat door op zondag 2 oktober, vanaf 14u.
Inschrijven in de centrale tent ‘Neverland’ voor €2,5 per kind.  
Organisatie: Bruno Dhaenens (0475.671.578) of Yannic Demeyer  (0497.480.657) of [email protected]

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...