Leie- en Scheldestreek krijgt middelen om regio cultureel te promoten

Een groep van zes gemeenten uit de Leie- en Scheldestreek krijgt van de Vlaamse cultuuradministratie vanaf 2012 jaarlijks ruim 28.000 euro of 0,3 cent per inwoner om het gebied cultureel te promoten.

Het gaat om Deinze, De Pinte, Gavere, Nazareth, Sint-Martens-Latem en Zulte die zich vorig jaar verenigden in de projectvereniging Platform Omgeving Leie Schelde (POLS).

De cultuurschepenen Jan Vermeulen (Deinze), Herbert Overdenborger (De Pinte), Karel Hubau (Gavere), Thomas Van Ongeval (Nazareth), Erik Van den Abeele (Sint-Martens-Latem) en Catherine De Smet (Zulte) werkten met de cultuurmedewerkers van de gemeenten en de coördinator van POLS samen aan een cultuurnota, die een positief advies kreeg van minister van cultuur Joke Schauvliege. Het Land van Leie en Schelde is de achtste regio in Vlaanderen die een dergelijke ondersteuning krijgt.

Het is de bedoeling een hele reeks initiatieven te nemen om de streek als cultuurregio te promoten, zowel bij de eigen inwoners als erbuiten. Zo broeden de gemeenten op de organisatie van een cultuurdag of -happening.

Verder komt er een interactief digitaal platform met activiteitenkalender.

Er zal bovendien een cultuurmagazine komen of advertenties in bepaalde media, waarbij activiteiten met een bovenlokale uitstraling uit alle zes gemeenten worden gepromoot. Het gaat hierbij zowel om activiteiten van de socio-culturele verenigingen, tentoonstellingen als om initiatieven van de gemeenten zelf die men een steuntje wil geven.

Voorbeelden van dergelijke activiteiten zijn de concerten van het Festival van Vlaanderen, Zeverrock, de tentoonstellingen van de regionale musea, de Canteclaerstoet, de Nacht van de Geschiedenis van het Davidsfonds, de Kaandelconcerten, het straattheaterfestival in Eke, Deinze Lacht, de week van de amateurkunsten, de Lazy Friday concerten, de open monumentendag e.d.m.

De gemeentelijke cultuurdiensten zullen tenslotte regelmatig samen overleggen en afstemmen, hun programmatie naast elkaar leggen en ervaringen uitwisselen. Eén en ander zal bovendien in overleg gebeuren met de zes cultuurraden.

Stefaan De Groote Coördinator – Henk Heyerick Voorzitter

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...