GroenRood heeft het liever over groene kiwi’s in plaats van rotte appelen

Toen de schepen voor ontwikkelingssamenwerking Trees Van Hove op de Deinse gemeenteraad van December het bij de stemming over een nieuwe GROS (Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking) had over de “twee rotte appelen” in de oude GROS, reageerde raadslid Dirk Stroobandt (GroenRood) meteen verbolgen. Deze reactie blijft meer dan ooit van toepassing.

Dirk Stroobandt: “Het kan niet dat vrijwilligers die zich belangeloos inzetten voor de stad en haar taken (in dit geval ontwikkelingssamenwerking) voor ‘rotte appels’ uitgescholden worden. Dat getuigt allerminst van respect voor die mensen. En het is precies dat gebrek aan respect dat de oude GROS in zijn geheel heeft doen ophouden. Dat was na twee jaar vruchteloos wachten op enige vorm van communicatie en vooral een positief signaal op een terechte vraag naar meer ondersteuning van de stad. De GROS vroeg een halftijdse ambtenaar die zich met ontwikkelingssamenwerking (en vooral de bewustmaking van de Deinzenaar daarrond) zou kunnen bezig houden. Daarvoor krijgt de stad zelfs subsidies van de overheid. Maar nooit kwam hierover ook meer één positief signaal. De communicatie naar de bestuursleden was minimaal en kwam meestal pas na genomen beslissingen. Dat kan je geen overleg met respect noemen!
Trouwens, op de voorgaande gemeenteraad vroeg ik het schepencollege al waarom een vereniging in 2010 geen subsidies kreeg omdat de diensten met de schepen hadden besloten “dat het niet wenselijk is om in deze tumultueuze periode aanvragen van leden van een adviesraad die heel wat kritiek uitte tegenover het bestuur te laten goedkeuren door het bestuur.” (letterlijk antwoord dat de vereniging kreeg). Ondertussen heeft het schepencollege mij reeds geantwoord dat die subsidies nu toch nog toegekend zullen worden maar alleen al het feit dat een schepen eigenhandig over al dan niet toekennen van subsidies beslist zonder zelfs maar het schepencollege in kennis te brengen, is een echte schande.
GroenRood wil de vrijwilligers die zich jarenlang voor de GROS hebben ingezet bedanken. Met hun inzet voor de derde wereld kunnen we hen misschien beter omschrijven als ‘groene kiwi’s’. In plaats van een GROS II op te richten zou de stad beter eerst de vragen van GROS I beantwoorden en als dat antwoord positief is, dan zullen die mensen misschien, als ze het nodige respect krijgen, terug hun vrijwilligerswerk opnemen. Maar één ding is zeker: zij willen niet langer het schaamlapje zijn van het stadsbestuur en GroenRood wil dat alle raden met respect behandeld worden.”

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...