Liberale vrouwen Deinze zetten nieuw seizoen in en steunen 2 goede doelen: het Fonds Jan Filliers en het vrouwenhuis Istaliv

De liberale vrouwen van Deinze zijn een groep maatschappelijk geëngageerde dames. Naast het organiseren van talrijke sociaal-culturele activiteiten, hebben ze ook oog voor de zwakkeren onder ons. Op woensdag 29 februari stellen Lynda Minnens en Yannic Demeyer samen met de dames de plannen voor in het prachtige kader van Graanstokerij Filliers. Ook de verantwoordelijken van de goede doelen 2012 geven toelichting.

Jaarprogramma
Het belang van sociale contacten kan nauwelijks overschat worden. Het hebben van sociale contacten zou zelfs bevorderlijk zijn voor de gezondheid. De liberale dames maken jaarlijks een gevarieerd programma van zowel sociale als culturele uitstappen als doe activiteiten. Enkele activiteiten zijn vaste waarden, andere zijn actueel gebonden. Op die manier willen de dames zowel leden als niet-leden de kans geven om bij te blijven en nieuwe mensen te leren kennen.

Goede doelen
Jaarlijks wordt €1.000 van de opbrengst van het zomerontbijt (een vaste activiteit) besteed aan twee goede doelen. Het ‘lokaal’ goede doel varieert jaarlijks en wil daarmee diverse Deinse organisaties een hart onder de riem steken. Het ‘internationaal’ goede doel staat vast en gaat al sedert jaren naar Istaliv, een vrouwenhuis in Afghanistan.

Lokaal goede doel 2012: het Fonds Jan Filliers
Het Fonds Jan Filliers reikt beurzen uit aan jongeren tussen 12 en25 jaar die het slachtoffer werden van een verkeersongeval. Het Fonds wil jongeren steunen die een individueel, specifiek, realistisch en realiseerbaar project opzetten dat hen helpt zich, ondanks hun handicap, persoonlijk te ontwikkelen. Mevrouw Dominique Filliers-Delbecque, stichter en voorzitster van het Fonds Jan Filliers licht het fonds toe en verduidelijkt waarvoor donaties gebruikt worden.

Internationaal goede doel 2012: het vrouwenhuis Istaliv in Afghanistan
De gezondheidszorg voor de Afghaanse vrouwen is erbarmelijk. Een mannelijke dokter mag geen vrouw aanraken en het is moeilijk vrouwelijke dokters te vinden. Toch is de organisatie Moeders voor Vrede onder impuls van Jenny Vanlerberghe er in geslaagd in 2003 een vrouwenhuis in Istaliv op te richten. Intussen is de organisatie in 5 regio’s actief en worden dagelijks 1.300 mensen geholpen. De filosofie is basic maar efficiënt: naast het toedienen van massale gezondheidszorg, worden vrouwen en kinderen opgeleid en weerbaar gemaakt. Een opleiding zorgt voor werk en onafhankelijkheid.
Mevrouw Maggy Van Herreweghe, ex-journaliste en bezielster van het vrouwenhuis Istaliv, licht de werking toe in de meest recente vestiging in Bamyan.

Voor meer informatie: yannic Demeyer – [email protected]www.fondsjanfilliers.bewww.mothersforpeace.be

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...