Open Monumentendag 2012 Deinze – Deynze Anno 1783

Onder de Loep (Fototentoonstelling) – Deynze Anno 1783 (3D visualisatie)

De Kale-Leie Archeologische Dienst (KLAD) is paraat voor Open Monumentendag 2012, nu zondag 9 september. In Deinze worden de resultaten van de opgravingen uit het stadscentrum belicht. Enerzijds met een fotoreportage Onder de Loep. Twee jaar werd er gegraven in het centrum van Deinze. Archeologen legden er de ene na de andere vondst bloot en daar werden heel wat foto’s bij gemaakt. We nemen een greep uit die foto’s en leggen ze onder de loep.

Maar op Open Monumentendag wordt ookde demo van Deynze Anno 1783 een eerste keer voorgesteld. Archeologische sites zijn vaak abstract, verkleuringen in de grond of in het beste geval de fundamenten van een verdwenen gebouw, waar archeologen onze geschiedenis in zien. Daarom gaan we de uitdaging aan om sites terug tot leven te wekken met technologie. Zo laten we de stad Deinze tot leven komen op basis van de opgravingen, historisch kaartmateriaal, interpretatie en wat fantasie. Beide staan opgesteld in het Museum van Deinze en Leiestreek (L. Matthijslaan 3-5 Deinze) van 10u tot 18u.

Screenshot uit Deynze Anno 1783. Je kan er niet alleen naar kijken maar ook in rondlopen. In Aalter organiseert de KLAD een lezing met de resultaten van de opgravingen van Aalter Woestijne : Van jagers-verzamelaars tot Heren van Woestijne. Dit gaat door in het Koetshuis van het kasteel van Poeke om 15u stipt. Op diezelfde plaats kan u tevens de tentoonstelling Velden vol verleden bezoeken en wordt de panfluit uit de waterput van Aalter Loveld voorgesteld.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...