Stichting Filip Decock reikt Vlaamse Noord-Zuidpersprijs uit

De Deinse Stichting Filip Decock reikt voor het eerst de Vlaamse Noord-Zuidpersprijs uit. Vlaamse journalisten die schrijven over de Derde Wereld, krijgen op die manier een mooie erkenning. De prijsuitreiking op vrijdag 5 oktober wordt opgeluisterd door de harmonie Vrank en Vrij.

De Stichting werd in 1989 in Deinze opgericht ter nagedachtenis van Filip Decock (°1954), radionieuwslezer bij de toenmalige BRTN en actief wereldwinkelier. Hij overleed in 1988 aan de gevolgen van multiple sclerose. Sinds 1990 werd door de Stichting tweejaarlijks een wedstrijd georganiseerd “journalistiek en Derde Wereld” en de prijs Filip Decock uitgereikt, later aangevuld met een aanmoedigingsprijs van de Stad Deinze.

Vanaf 2005 werd op initiatief van Vlaams minister Geert Bourgeois via het Vlaams Agentschap voor Internationale Samenwerking (VAIS) een jaarlijkse Vlaamse Noord-Zuid-persprijs uitgereikt. Dit project wordt dus nu verder gezet door Vlaams minister-president Kris Peeters, bevoegd voor ontwikkelingssamenwerking, door de Stichting Filip Decock.

In gezamenlijk overleg werden beide initiatieven met elkaar geïntegreerd en in oktober 2012 wordt één persprijs uitgereikt, die de band tussen journalistiek en derde wereld beoogt. De organisatie hiervan berust bij de Stichting Filip Decock, die hiervoor gesteund wordt door VAIS. De Stad Deinze blijft aanvullend zorgen voor de aanmoedigingsprijs.

De tweejaarlijkse prijs Filip Decock zal dit jaar twee onderdelen omvatten. Er is de aanmoedigingsprijs van de stad Deinze voor een bedrag van 1.000 euro en de eigenlijke Vlaamse Noord-Zuidpersprijs voor 3.000 euro.

De initiatiefnemers willen Vlaamse journalisten bekronen, die door middel van een artikel(reeks) een vernieuwende bijdrage leveren in de kennis en bewustwording inzake de Derde Wereld. Bij de beoordeling van de artikels wordt door de jury o.a. rekening gehouden met de toegankelijkheid van de bijdrage, het vernieuwende karakter, het appelleren aan betrokkenheid, de originele invalshoek en de keuze van een vernieuwend, verfrissend thema.

De prijsuitreiking is gepland op vrijdag 5 oktober 2012 om 20 uur in zaal ‘De Rekkelinge’ (Desiré Delcroixstraat 1A) in Deinze.
Iedereen is welkom en de toegang is gratis, maar er wordt wel een inschrijving tegen 1 oktober ek. gevraagd via [email protected]

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...