Dag van de Ambachten te Deinze

Creatieve ambachten en kunst in Deinze op 24 maart 2013

DagVanDeAmbachtenLogo

Bij het woord ‘ambacht’ denken we ten onrechte aan het cliché van de mandenvlechter of de klompenmaker. Ambacht is echter veel meer dan louter folklore. Het is echt vakmanschap, met een uitstekende techniekbeheersing en oog voor vernieuwing. Ook creativiteit is van groot belang. Met deze rijke ambachten kan je op 24 maart gratis kennismaken tijdens de Dag van de ambachten.

Dag van de Ambachten – een tweejaarlijkse organisatie
In 2009 nam Deinze voor de eerste maal deel aan het federale initiatief ‘Dag van de Ambachten’. Ondertussen zijn we toe aan de 3e editie en kan je op zondag 24 maart 2013 in Deinze opnieuw kennismaken met oude en nieuwe ambachten. Op deze dag stellen ambachtelijke bedrijven, vaklui en kunstenaars hun werkplaatsen open voor het publiek.
Het initiatief, gecoördineerd door de dienst lokale economie, wordt mee getrokken door Cultuurschok vzw en UNIZO Deinze.

Vaardige handen aan het werk
Niet elke vakman heeft een winkel of een etalage. Sommigen hebben een bijzonder beroep en komen nooit naar buiten met hun werk. Maar op de Dag van de Ambachten kan je binnentreden in de wereld van de imker, de textieldrukker, de beeldhouwer, de architect enzovoort. Ook meer verrassende beroepen zoals glasgraveerder, juwelen maken of restaurator van oude jurken komen aan bod. Het loont de moeite om deze Deinzenaars met onverwachte talenten op locatie aan het werk te zien.

Kunsttechnieken
‘De dag van de Ambachten’ is ook een openatelierdag. Hedendaagse schilders zoals Dirk Castelein, Toine Delva en Kathleen Huys geven die dag thuis een unieke rondleiding in hun atelier. Ook het Museum van Deinze en de Leiestreek stelt enkele klassieke kunstambachten centraal met Suzie Lejaeghere (kunstschilder), Vivien Delbaere (restaurator oude Charlestonjurken) en Thangh Long Lam (houtskooltekeningen). Bij De Rore Interieur kan u naast hun ambachtelijke fabricatie van zetels ook volgende ambachten aan het werk zien: juwelen met kralen en het ambachtelijk boekbinden en restaureren.

DirkCastelein_DSC0580

Vakmansroute
Niet minder dan 19 ambachtslieden zorgen op 24 maart voor een gevarieerde kijkdag.
Nieuw dit jaar is dat enkele locaties ook op zaterdag open zijn. Wie precies deelneemt in Deinze, kan je zien op de prachtige folder, te downloaden op de websites van de organisatoren of mee te nemen in de Deinse handelszaken, de bibliotheek en enkele stadsdiensten . Op de achterzijde van de folder staat een handige kaart waarop je alle deelnemers terugvindt.

Info
Alle locaties zijn gratis te bezoeken. Dienst lokale economie – tel. 09 381 95 03 – [email protected]

Centraal infopunt op zaterdag 23 en zondag 24 maart in de kelder van de bibliotheek (ingang markt) van 10 tot 17 uur.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...