Dierenartsencentrum Zodiac op missie naar Congo

Van 12 oktober 2013 tot en met 22 oktober 2013 zullen de dierenartsen van Dierenartsencentrum ZODIAC (Jeroen Siebelink en Anja Muylaert) met de hulp van twee dierenartsassistenten (Lies Depuydt en Julie Vanassche) naar Congo trekken.

dierenartsenpraktijkZodiac Deinze

Ze werden gevraagd door de conservator (Hilde van Leeuwen) van het DOULI nationaal park bij Pointe Noire om hier en in de omgeving een helpende hand te bieden bij het groeiend probleem van zwerfhonden, en in mindere mate zwerfkatten.
De locale bevolking heeft geen financiële middelen om de dieren behandelen zoals het zou moeten, laat staan om in te staan voor de noodzakelijke geboortebeperking. Doordat er geen honden en katten worden gecastreerd is er een overschot aan zwerfdieren, die niet alleen overlast bezorgen aan de lokale bewoners maar ook gevaar inhouden voor de bevolking én voor de wilde dieren in het park. Onder andere rabiës is in dit gebied endemisch aanwezig en kan via de honden/katten worden overgedragen naar de lokale bevolking maar ook naar o.a. de jakhalzen in het park. Hierdoor kan het bestand aan wilde dieren in het park drastisch dalen.

Zij zullen in deze week trachten om minstens honderd honden (en enkele katten) te steriliseren maar het ultieme doel is vooral ook om de lokale dierenarts aan te leren hoe zij deze ingreep goed kan volbrengen. Zij is immers enkel thuis in de chimpansees, en niet zozeer in de honden. Ze trachten bovendien meerdere lokale dierenartsen te mobiliseren om ook deel te nemen aan deze educatieve week.
Hoewel ze zelf instaan voor de kosten van het vervoer, stellen ze hulp, in welke vorm dan ook, bijzonder op prijs. Financiële ondersteuning (op rekening BE45 3770 4273 3789 t.n.v. Julie Vanassche) voor aankoop van producten zoals verdoving en hechtdraad maar ook materiele ondersteuning zoals (bijna) overtijdse geneesmiddelen en/of niet verkochte hechtmaterialen,
maar ook schoolgerief voor de lokale kinderen (stylo’s, kladblokken etc.) zijn ten zeerste welkom en nodig om dit project te doen slagen.

Zij hopen dan ook van harte op uw steun!
Meer info ivm hun acties kan je vinden op hun facebookpagina.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...