Personeelsleden Sint-Vincentiusziekenhuis Deinze bezoeken partnerziekenhuis Kasongo-Lunda (DR Congo)

Uitwisseling tussen Noord en Zuid. Daar draait het hem om in het project Ziekenhuis voor Ziekenhuis’. Via dit project, dat een initiatief is van Memisa worden partnerschappen opgezet tussen Belgische ziekenhuizen en gezondheidszones (een ziekenhuis met de daaraan verbonden gezondheidscentra samen ongeveer zo groot als een Vlaamse provincie) in het Zuiden. Zestien Belgische ziekenhuisgroepen participeren momenteel al in dit project, waaronder het Sint-Vincentiusziekenhuis Deinze dat een partnerschap heeft met de Congolese gezondheidszone van Kasongo-Lunda. Twee personeelsleden van het ziekenhuis van Deinze, Sabine Vande Vyvere hoofdvroedvrouw) en Johan Vanlauwe (diensthoofd verpleegkundigen) vertrekken dinsdagochtend 14 mei voor twee weken naar Kasongo-Lunda. Ze zullen daar de banden aanhalen met het lokale personeel, maar ook vormingen geven en meewerken aan de verbetering van de infrastructuur van het ziekenhuis.

Memisa_001

De partnerschappen binnen Ziekenhuis voor Ziekenhuis zijn gebaseerd op een open dialoog, gelijkwaardigheid en gedeelde verantwoordelijkheid. Het personeel van het Belgische ziekenhuis kan heel concreet kennismaken met de noden van een ziekenhuis ginds, maar ook met de mensen achter die noden. Dit gebeurt via informele contacten doorheen het jaar, maar vooral via terreinbezoek die de deelnemende ziekenhuizen elke twee jaar kunnen afleggen. Hierdoor leren ze hun collega’s in het Zuiden in levende lijve kennen en maken ze kennis met de uitdagingen en problemen waar het gezondheidszorgsysteem in het Zuiden voorstaat.

Het terreinbezoek wordt opgevat als een moment van ontmoeting voor beide kanten. Verantwoordelijken van de Congolese gezondheidszone en de Belgische verpleegkundigen, artsen en vroedvrouwen maken tijdens het terreinbezoek samen een evaluatie van de toestand en streven naar realistische en haalbare verbeteringen. Op deze manier dragen de terreinbezoeken werkelijk bij tot kwaliteitsverbetering.

Memisa_002

Deze terreinbezoeken zijn voor een aantal van de deelnemers hun eerste ontmoeting met Afrika en gezondheidszorg in het Zuiden. Tijdens vorige missies hebben we ervaren welke enorme impact dit terreinbezoek op de deelnemers heeft: bij terugkomst hebben ze vaak een karrenvracht aan impressies en verhalen met zich mee. Sommige daarvan zijn leuk en grappig, andere dan weer droevig en pakkend.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...