Cultureel erfgoedcel steunt projecten in de Leie- en Scheldestreek

De Erfgoedcel Leie Schelde deed in haar magazine Polsslag een eerste oproep om projecten in te dienen, die te maken hebben met cultureel erfgoed.  De raad van bestuur van de projectvereniging POLS, onder leiding van voorzitter Danny Claeys (burgemeester Nazareth) en de beide ondervoorzitters Simon Lagrange (burgemeester Zulte) en Hilde Claeys (burgemeester De Pinte), toonde zich verheugd over de eerste respons en besliste op haar vergadering van woensdag 12 juni 2013 om een reeks projecten financieel te steunen.

Deurle overzet De Ratte

Deurle overzet De Ratte

Traditionele houten pontenbouw in ere hersteld in Sint-Martens-Latem
De Scouts en Gidsen van Sint-Martens-Latem willen een traditioneel pont laten bouwen om de beide oevers van de Nazarethbeek met elkaar te verbinden. Dergelijke ponten werden vroeger veel gebruikt aan Leie en Schelde om goederen, mensen en vee van de ene oever naar de andere te brengen. De vaardigheid om een dergelijk vaartuig te bouwen is echter bijna verdwenen. De jongeren zouden nu samen met een vroegere pontenbouwer aan de slag gaan.  Het sluit aan bij het project Speelgroen, dat in de uitbouw van de open ruimte rond het jeugdlokaal ‘De Nark’ voorziet.  De vaardigheid van het pontenbouwen kan hiermee worden vastgelegd en ontsloten voor een breder publiek via bvb. de Erfgoedbank Leie Schelde.

Teruggevonden 18de eeuwse landboek van Zulte wordt gepubliceerd
De Kring voor Geschiedenis en Kunst van Deinze en de Leiestreek zou graag het landboek van Zulte, dat haar ondervoorzitter Luc Goeminne heeft aangekocht voor 16.000 euro, laten uitgeven in boekvorm. Op die manier dient het waardevolle en fragiele document uit 1782 niet voortdurend te worden geconsulteerd.  Het document was verdwenen in het gemeentehuis in de nasleep van de oorlog in 1945. De bezitter van het landboek heeft aangekondigd om het terug te schenken aan de lokale overheid. De erfgoedcel ondersteunt het initiatief samen met het gemeentebestuur van Zulte.

afdeling volkscultuur museum Deinze

Vernieuwde opstelling van de collectie erfgoed in het Museum van Deinze en Leiestreek

Het Museum van Deinze en Leiestrek (MUDEL) heeft naast een afdeling beeldende kunst eveneens een erfgoedafdeling.  De museumconservator en haar team werken aan een vernieuwde, thematische en meer attractieve aanpak rond dit interessante roerende erfgoed over o.a. de speelgoedindustrie in Deinze en Petegem.  

De voornaamste doelgroepen van de erfgoedafdeling worden klassen van de basisscholen en de eerste graad van het middelbaar onderwijs. De toegekende steun vanuit de erfgoedcel, dient voornamelijk om de nieuwe aanpak vakkundig voor te bereiden door een externe vormgever.

Een tweede leven voor de reuzen van Gavere
Reuzen zijn populaire verschijningen in de vele Vlaamse optochten en stoeten. De reuzenfamilie van Gavere omvat Tonus (1948), Tonia (1949) en de Lustige Tonussen (1951), die later werden aangevuld met Carlos Dierickx en Tuur Decabooter (2007). De VVV ’t Gaverland wil hen een tweede leven bezorgen via herstel en renovatie en een publicatie uitgeven. Ze zullen dan opnieuw te zien zijn op grote publieksmanifestaties in Gavere en de regio. Men denkt aan de oprichting van een confrérie van de reuzen van Gavere.  Om de reuzen een tweede leven te gunnen, steunt de erfgoedcel het project en zal ze mee haar schouders zetten onder de educatieve uitwerking ervan.

Feestcomité Deurle organiseert optreden en fototentoonstelling
De leden van het feestcomité Deurle  verzamelen en digitaliseren oude foto’s van verenigingen. Een vijftiental worden daarvan worden ter gelegenheid van de kermis van 20 augustus tot 2 september tentoongesteld in open lucht in water- en weerbestendige kaders. Op 14 juli 2013 organiseert het feestcomité bovendien een concert in het historische kader van de pastorietuin in Deurle. Beide activiteiten krijgen hiervoor steun van de erfgoedcel en de ingezamelde beelden worden na afloop ontsloten voor een breder publiek via de Erfgoedbank Leie Schelde.

Evaluatie subsidiereglement
De Erfgoedcel Leie Schelde zal na een evaluatie van het subsidiereglement mogelijk dit najaar een nieuwe oproep doen aan verenigingen, scholen, buurtcomités, personen…  uit Deinze, De Pinte, Gavere, Nazareth, Sint-Martens-Latem, Zulte om een project in te dienen op het vlak van cultureel erfgoed.

De medewerkers van de erfgoedcel zijn elke werkdag te bereiken op de cultuurdienst van de stad Deinze, via tel.  09/386.78.86 of  [email protected], [email protected] en [email protected]

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...