Theatergroep Vooruit toont vier gezichten van komedie

De klassieker ‘Boeing Boeing’ is de opener van het nieuwe theaterseizoen bij Vooruit. Na een vliegende start in oktober brengt de Deinse theatergroep ook nog “Gevallen van alledaagse waanzin” en “De kletskousen” op de planken, terwijl jeugdtheater Crea zich aan ‘Midzomernachtsdroom’ van Shakespeare waagt. Vier huisregisseurs moeten de producties in goede banen leiden. Een primeur is ook het gloednieuwe theaterabonnement waarmee het amateurgezelschap uitpakt. Voor slechts 30 euro kan het publiek vier producties bijwonen. Dat humor vele gezichten heeft, is als het ware de rode draad doorheen de programmatie: van klucht over bizarre en romantische komedie tot moderne commedia dell’ arte, deze theatergroep trekt alle registers open om de lachers op haar hand te krijgen.

BBbeeld

‘Boeing Boeing’ – 11/12/18/19/26 oktober 2013
Maar openen doet Vooruit dus met ‘Boeing Boeing’. De flamboyante Bernard is verloofd met drie verschillende stewardessen. Met behulp van de vluchtschema’s zorgt hij ervoor dat de vrouwen elkaar nooit ontmoeten. Maar dan gooit de ontwikkeling van de nieuwe, snellere Boeing 747 het schema in de war en komen de stewardessen gelijktijdig thuis. Onverwacht komt ook een oude vriend van Bernard op bezoek. Hij helpt Bernard bij het afleiden van de vrouwen zodat ze niet achter zijn geheim komen… Dat is het plot van de luchtige theaterklassieker ‘Boeing Boeing’ van Marc Camoletti. Onder de vleugels van debuterend regisseur Judith Verzele (algemene leiding: Daisy De Mey) stellen Lieven Dhaenens (Bernard), Franky Bakeland (Robert), Noémie De Volder (Janet), Els Vermeire (Jacqueline), Sara Van Damme (Friedl) en Tessa Acar (Bertha) uw lachspieren meer dan een uur lang op de proef. Fasten your seatbelts voor ‘Boeing Boeing’.

‘Gevallen van alledaagse waanzin’ – 23/29/30 november en 6/7 december 2013
Petr Zelenka, een Tsjechische toneelauteur, schreef begin deze eeuw het tweede stuk van het seizoen 2013 – 2014. Het ging op zestien november 2001 in het Dejvické-theater in Praag in première. ‘Gevallen van alledaagse waanzin’ lijkt op het eerste gezicht een alledaags familieverhaal, een soap die eindeloos door zou kunnen gaan. Maar in tegenstelling tot bij een sitcom is het verloop volslagen onvoorspelbaar. De personages lijden stuk voor stuk aan beangstigende neuroses en lachwekkende afwijkingen. Bezeten zijn ze op zoek naar contact, naar liefde of alleen maar naar iemand die hen begrijpt. En eigenlijk: “Er is maar één oplossing: je laat je door iemand inpakken en met de post versturen. “ Een bizarre komedie in een regie van Veerle Schoors (algemene leiding: Kristine De Volder en Poei Proost) met als cast: John Lammertijn (Peter), Joke De Cock (moeder), Marc De Ruyck (vader), Sofie Vanlerberghe (Sylvia), Dieter De Clerck (Joeri), Fien Foubert (Lies), Henk De Graeve (Mug), Els De Jaeger (Annie), Jonas Vercruysse (Alex), Debora Verzele (Jana), Peter Lafosse (Peters baas en danseres), Michiel Bogaert (man bij ballet), Jonah Vandeviaene (soldaat in Gaza en postbode), en Jonas Van Vynckt (postbode). Jonas Van Vynckt is ook DJ van dienst. Michiel Bogaert en Eline Goetgeluk verzorgen de zang. De acteurs spelen allemaal “karakters met ‘een hoek af’, vertelt Veerle Schoors. Het verhaal drijft voort op de uitwassen van hun unieke persoonlijkheden. De toeschouwer wordt steeds weer bij de neus genomen net omwille van de vele onverwachte wendingen. Door de onwaarschijnlijke gebeurtenissen en lijnen van dit verhaal, zal het constante spannen en ontspannen van uw buikspieren meer effect hebben dan een avondje in de gym… niet te missen dus!

‘Midzomernachtsdroom Revisited’ – 22/23 februari en 1 / 2 maart 2014
Theatergroep Vooruit is al jaren een luchthaven voor aankomend talent. Ook dit theaterseizoen gaan 31 jonge spelers aan de slag bij jeugdtheater Crea. Zij zoeken hogere sferen op in‘Midzomernachtsdroom’ van Shakespaere. Midzomernachtsdroom (A Midsummer Night’s Dream), in een regie van Kurt De Schepper, is een romantische komedie van William Shakespeare. Het is het enige stuk, naast The Tempest, dat Shakespeare niet baseerde op een ouder toneelstuk of verhaal.
Over enkele dagen zal het huwelijk van hertog Theseus met Hippolyta plaatsvinden. Aan het hof komt vader Egeus over zijn dochter Hermia klagen. Zij wil niet met Demetrius trouwen, die hij voor haar uitkoos. Hermia besluit met haar beminde Lysander het bos in te vluchten, gevolgd door Demetrius en Helena. Helena is op Demetrius verliefd, maar hij niet op haar. In het bos is ook een groep ambachtslieden bezig een toneelstuk in te studeren voor het aanstaande huwelijk van de hertog. Bovendien dwalen de ruziënde elfenkoning en koningin Oberon en Titania met hun gevolg in het bos rond. Oberon is met name jaloers, omdat zijn vrouw zo’n aantrekkelijk dienstknaapje heeft en dat niet aan hem wil afstaan. Zijn wraaklust zorgt voor grote verwarring in het bos.
Het is inmiddels de derde keer dat theatergroep Vooruit deze romantische komedie van Shakespeare op scène brengt. De eerste keer gebeurde dat in een regie van wijlen Karel Smets (november 1985) die toen voor een ultramodern concept koos. De plaats van de actie was Central Park, in het hart van Manhattan, in New York City, in de USA. Alle personages kregen andere, veramerikaniseerde namen. In 2009 koos theatergroep Vooruit voor een uitgepuurde heropvoering ter gelegenheid van 150 jaar Vooruit. Koen De Ruyck regisseerde toen deze feestelijke jubileumproductie. De derde editie van ‘Midzomernachtsdroom’ belooft opnieuw een heel andere Shakespeare te tonen. Onder het motto “sex, drugs en Mottown” werpt regisseur Kurt De Schepper een onvervalste ‘seventies’ blik op deze romantische komedie. Sara Van Damme en Noémie de volder staan in voor de zang, Séverine Van Parys voor de dans. De voorstellingen op zaterdag starten om 20u, de voorstellingen op zondag om 15u.

‘De kletskousen’ – 3/9/10/16 en 17 mei 2014
Het laatste stuk van dit theaterseizoen is ‘De Kletskousen’ van Carlo Goldoni. Checca en Beppo zijn voorbestemd om met elkaar te trouwen. Maar jaloerse tongen zorgen ervoor dat een groot geheim openbaar wordt gemaakt. Zal de verloving van Checca en Beppo al dit geroddel overleven? Commedia dell’arte uit het Venetië van het begin van de 18de eeuw. Weliswaar in een nieuwe en super leuke regie van John Lammertijn (algemene leiding: Patricia Minnens en Caroline Van Bellingen) die deze klassieke komedie zal bewerken tot een hedendaags en toegankelijk komisch stuk. “We weten waar we beginnen maar waar we zullen uitkomen weten we nog niet”, zegt Lammertijn. “De repetities zullen ook al in januari starten omdat improvisatie een belangrijk deel van het repetitieproces zal zijn.” Wel is het concept duidelijk: alle spelers worden opgesloten in een soort van levensgrote poppenkast waar zij de poppen in het spel zijn. Geslachtsverwisselingen, dubbele rollen, contact en interactie met het publiek zijn slechts enkele ingrediënten van de ‘Kletskousen’. Voor dit stuk werd een grote cast gemobiliseerd met spelers van twintig tot zeventig jaar oud. Onder hen: Anouk De Mey, Christl Detavernier, Daphne De Volder, Ellen De Vos, Fien De Baere, Ginette Filliers, Judith Verzele, Henk De Graeve, Koen Schoors, Kris Bakeland, Marianne Coppens, Peter Van Doorn, Poei Proost, Timothy Van Wonterghem, Silvie Detavernier, Roger Minnens, Raymond Haerens, Wesley Wanseele en Rita Vancaneghem.

Theaterabonnement
De voorstellingen van theatergroep Vooruit, die samen een staalkaart vormen van wat komedie kan zijn, beginnen telkens stipt om 20u in zaal Palace, Markt 32, Deinze. Wie een plaats wil reserveren voor één van onze voorstellingen, kan dit elektronisch via www.vooruitdeinze.be of telefonisch op de ticketphone: 0485 32 13 60. Individuele tickets per voorstelling kosten 9 euro voor volwassenen en 8 euro voor studenten, senioren (+ 3 pas) en leden van Open Doek. Dit jaar lanceert theatergroep Vooruit ook een gloednieuwe abonnementsformule. Voor slechts 30 euro kan je de vier producties bijwonen. Wie zich zo’n abonnement aanschaft, doet zich dus een seizoenvoordeel van 6 euro. Theatergroep Vooruit maakt er een erezaak van om zijn tarievenbeleid op diverse doelgroepen af te stemmen. Zo kent het gezelschap ook een scherpe korting toe aan verenigingen. Groepen vanaf 20 personen betalen slechts 7.5 euro per deelnemer.

Wedstrijd en bladwijzer
Theatergroep Vooruit wil bij het begin van haar nieuwe seizoen ook haar bezoekers van vorig seizoen symbolisch in de bloemetjes zetten. Tijdens de “Hamlet”-productie organiseerde theatergroep Vooruit immers een wedstrijd onder haar toeschouwers. Vandaag verloten we onder de winnaars van deze wedstrijd tien duo – tickets voor ‘Boeing Boeing’. Theatergroep Vooruit wil ten slotte theaterliefhebbers in en rond Deinze maximaal warm maken voor theater. Zij ging daarom een uniek samenwerkingsverband aan met boekhandel Letters & Co. Die geeft bij de aankoop van een boek een bladwijzer mee waarop het volledig theaterseizoen van Vooruit vermeld is. “Een origineel hebbeding (op 3000 exemplaren) dat er blijk van geeft dat het huwelijk tussen theater en literatuur op de Deinse Markt nog nooit zo geslaagd was als vandaag”, weet voorzitter Roger Minnens. De bladwijzers zijn ook verkrijgbaar in de stedelijke openbare bibliotheek.

Wie graag digitaal op de hoogte blijft, kan ten slotte ook intekenen op de ‘Kotekoer’-nieuwsbrief via de website www.vooruitdeinze.be of ons ‘vind-ik-leuken’ op hun facebook-pagina.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...