Winkelcomplex #Driespoort maakt Deinze tot winkelstad

“Grote” merken in een “grootse” stad


Video: Martin De Baerdemaeker

Net voor het station van Deinze wordt het nieuwe Winkelcomplex Driespoort gebouwd langs de Gaversesteenweg.  Het woon- en winkelcomplex wordt gebouwd door projectontwikkelaar De Kortrijkse Toren nv, en voorziet in 9000 m² winkelruimte, 300 parkeerplaatsen en een 20-tal appartementen. Het project wordt opgetrokken langs beide zijden van de Gaversesteenweg, en zal als het ware fungeren als een echte “poort” naar de binnenstad van Deinze. De opening is gepland in het voorjaar van 2015.

Driespoort visual-final-G_kleinFoto: (c) Nanopixel 3D

Stadsvernieuwing Deinze

Het winkelcomplex Driespoort is een belangrijk onderdeel in het stadsvernieuwingsproject van Deinze. Samen met de architectenbureaus Maxwan Rotterdam en Archi2 Brugge, en het stadsvernieuwingscomité van Deinze wordt dit project al vier jaar voorbereid in opdracht van ontwikkelaar De Kortrijkse Toren nv. “Het volledige project wordt uitgewerkt in nauwe samenwerking met het stadsbestuur,” aldus Hendrik De Keukeleire, Gedelegeerd Bestuurder van De Kortrijkse Toren nv. “We wensen dat het woon- en winkelcomplex Driespoort perfect aansluit bij het toekomstbeeld, dat de stad Deinze voor ogen heeft.”

Komende van de E17, zal men van hieruit de binnenstad binnenrijden, langsheen de nog te vernieuwen stationsbuurt en de huidige Tolpoort-winkelstraat, om te eindigen op de al vernieuwde Markt en het Sint-Poppoplein. De stad Deinze probeert over deze ganse lengte een winkelboulevard te creëren, met Driespoort als startpunt. De as wordt voorzien van voldoende ruimte voor voetgangers en fietsers als uitbreiding van de huidige stadskern.

Het winkelproject wordt gebouwd aan het kruispunt van de Gaversesteenweg en de Volharingslaan. Dit kruispunt wordt volledig heraangelegd, vlotter en veiliger gemaakt. Het zal een echt kruispunt worden, dat tevens toegang biedt tot het shoppingcomplex. De ontwikkelaar voorziet reeds nu een reserveringsstrook in zijn project, dewelke in een latere fase de mogelijkheid zal bieden aan de stad om de Ring door te trekken tot aan het station en de Gentsesteenweg. Ondertussen zal deze strook slechts in beperkte mate worden aangelegd en biedt deze ruimte plaats voor circulatie, groen en parkeren.


Foto: (c) Nanopixel 3D

Driespoort Shopping

Het winkelcomplex Driespoort wordt gebouwd op de locatie van de vroegere zeemvellenfabriek Colle. In 2009 startte De Kortrijkse Toren nv, gespecialiseerd in het saneren en heroriënteren van verwaarloosde en verontreinigde sites, met het saneren van het 2,2 ha grote terrein. Die sanering bevindt zich momenteel in een eindfase.

De start van de bouwwerken aan het woon- en winkelcomplex zijn gepland in het voorjaar van 2014. Het project telt ruim 8000 m² winkelruimte, verdeeld over vier grote winkelblokken, die opsplitsbaar zijn om zowel kleinere als grote handelszaken toe te laten. Er worden meer dan 300 parkeerplaatsen voorzien over diverse parkings rond het complex, waarvan 100 plaatsen op het dak.

De derde verdieping van circa 1000 m² van het shoppingcenter kan worden ingevuld als bureelruimte of kan uitgroeien tot een aangenaam businesscenter voor jonge starters, die op een hoogte van 15 meter van een panoramisch zicht kunnen genieten. Verder telt het project nog een 20-tal woonentiteiten. “Men zal hier kunnen winkelen, maar ook wonen en werken,” aldus Hendrik De Keukeleire.

In samenwerking met de architecten Maxwan uit Rotterdam en Archi2 uit Brugge, moet dit complex een toonbeeld van baanbrekende architectuur worden. Op het gelijkvloers komen de winkels, met hoge plafonds wat een aangenaam ruimtelijk gevoel moet geven, en aanzetten tot gemoedelijke en gezellig shoppen. Via centrale rolbanden en de wandelstraat kunnen bezoekers snel toegang hebben tot de verschillende winkelblokken.

De opening is gepland in het voorjaar van 2015.

Het winkelaanbod

Door zijn locatie, de eenvoudige bereikbaarheid, de heraanleg van het kruispunt en de vele parkeerplaatsen, wordt dit een uitstekende winkellocatie in Deinze. Bijna 10.000 inwoners wonen in een straal van 500 meter rond het winkelcomplex Driespoort, en de Gaversesteenweg telt dagelijks 15.000 tot 20.000 passanten. Maar door de goede bereikbaarheid via trein en wagen, zal het winkelcomplex een nog groter bereik kennen. Binnen een straal van 10 minuten (rijtijd per wagen) rond het project wonen 41.000 mensen, en ruim 280.000 potentiële consumenten in een straal van 20 minuten.

Er wordt gestreefd naar een juiste strategische mix van winkelaanbod, met onder meer winkels in de gamma’s voeding, sport en ontspanning, kleding, schoenen, multimedia, en diensten. “Momenteel is er al één grote winkeleenheid voorbehouden voor een grote voedingswinkel. Voor de andere winkeleenheden starten we nu met de commercialisatie,” aldus Geoffrey Wilkinson, retail consultant bij CBRE.

Residentie Driespoort

Om als een echte “poort” naar de binnenstad te kunnen fungeren, wordt ook de overzijde van de Gaversesteenweg bij het project betrokken en in dezelfde stijl en architectuur uitgevoerd. Op het gelijkvloers komt hier een 600 m² grote handelsruimte, met hetzelfde ruimtelijke winkelconcept.

Boven dit handelspand komen twee bouwlagen met een 7-tal energiezuinige luxeappartementen. Die worden ingepalmd door volledig zelf moduleerbare luxeappartementen volgens de laagste energienormen, voorzien van extra grote zuid gerichte terrassen (circa 40 m²), waar men zonder belemmering (van steunmuren) kan meegroeien in zijn woonbeleving doorheen zijn levenscyclus.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...