Cultuurschok brengt ode aan Pink Floyd

Zaterdag 22 februari 2014 moet een muzikale hoogdag worden in Deinze. Op uitnodiging van vzw Cultuurschok brengt The Concord Jazz Ensemble integraal het legendarische Pink Floyd – album “The Dark Side of the Moon”. Wie fan is van het Britse muziekicoon, zal in de Rekkelinge zijn hartje ophalen.

The Concord Jazz Ensemble © Nico De Ruyck

The Concord Jazz Ensemble
Van de eerste tot de laatste noot brengt The Concord Jazz Ensemble het iconisch album van Pink Floyd opnieuw tot leven. De Vlaamse bigband werd in 1989 opgericht in het Stedelijk Muziekconservatorium van Kortrijk onder impuls van directeur Marc Matthys en een aantal conservatoriumafgestudeerden die samen de big bandmuziek in zijn vele facetten wilden exploreren. Het ensemble musiceert op hoog niveau maar blijft samengesteld uit niet-professionele musici. Vanuit hun voortdurende gedrevenheid om de rijkdom van het genre uit te diepen, ontwikkelden ze een uitgelezen en veelzijdig repertorium. Naast de bejubelde grootmeesters Sammy Nestico, Thad Jones, Bill Holman, etc. laat The Concord Jazz Ensemble zich inspireren door Belgische componisten als Bert Joris, Etienne Verschueren, Sadi, e.a.
Deze bigband treedt op in binnen – en buitenland en bewaart de beste herinneringen aan « Rencontres Internationales des Cuivres » te Lille (1997, Frankrijk), het « Montreux Jazz Festival » (1997 en 2001, Zwitserland), de « Gershwin-abend » te Salzburg (1998, Oostenrijk) en het « Jazzevenement » te Lyon (2001, Frankrijk). Ook de Belgische radio-omroep toont ruime aandacht voor het ensemble. De Big Band bracht reeds vier cd’s uit en genoot de eer op te treden met gastsolisten zoals: Toots Thielemans, James Morrison, Eddie Daniels, Stéphane Chausse,…

The Dark Side of the Moon
Occasioneel concerteert The Concord Jazz Ensemble rond een thema, zoals dit Pink Floyd – project. Precies 30 jaar na de release van het album blaast het ensemble, onder leiding van Joost Deryckere, ‘The Dark Side of the Moon’ nieuw leven in. De eerste opnamen voor The Dark Side of the Moon begonnen in juni 1972 in de Abbey Road Studios (de studio waar onder andere The Beatles opnamen) te Londen. Als producer was Alan Parsons ingehuurd. Het album verscheen op 24 maart 1973 en betekende Pink Floyds doorbraak bij het grote publiek. Bassist Roger Waters componeerde de meeste nummers, en nam vanaf dat moment de leidende rol binnen de groep op zich. The Dark Side of the Moon is tot op heden het op twee na best verkochte studioalbum aller tijden. De verkoopcijfers van het album liggen tussen 50 en 70 miljoen verkochte exemplaren. Het album, dat oorspronkelijk “Eclipse: A Piece for Assorted Lunatics” zou gaan heten, is een conceptalbum. De nummers lopen in elkaar over, en horen bij elkaar. De onderwerpen van de teksten zijn de meer moeilijke kanten van het leven: tijd, geld, oorlog, dood, etc. Zo handelt het openingsnummer “Speak to Me – Breathe” ondermeer over de wereldlijke en vluchtige elementen van het leven. Het geeft de instructie te ademen en beslissingen te nemen. “All you touch and all you’ll see is all your life will ever be.”

Vocalisten
Legendarische nummers als ‘Money’, ‘Time’, en ‘On the run’ worden voortreffelijk gezongen door de twee vocalisten in dit project: Vanessa Matthys en Jonas Veirman.
Vanessa Matthys studeerde jazz-zang bij David Linx aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel en later aan het Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse de Paris.Ze werd laureaat van de Rotary Cultuurprijs Kortrijk 2006 en van de Dinant Jazz Competion 2009 met de a capella groep “The Brussels Vocal Project”. Met dat ensemble werkte ze mee aan het hommage concert voor Pierre Van Dormael in het KVS Brussel samen met oa. Aka Moon en David Linx. Met Dominique Vantomme (piano), Werner Lauscher (contrabas) en Geert Roelofs (drums) richtte Vanessa Matthys intussen haar eigen internationaal quartet op. De zangeres is finaliste van de internationale wedstrijd voor jazz-zang 2013 in Riga, Letland.

Jonas Veirman volgde jazzpiano bij Peter Ryckeboer en kreeg tijdens zijn opleiding ook les van ondermeer Koen Kimpe, Isolde Lasoen, Andy Declerck. Aan het Conservatorium van Gent studeert hij nu uitvoerende muziek – jazz/pop zang. Na de nodige selectieproeven volgde hij masterclasses bij internationaal gewaardeerde muzikanten en groepen als Jef Neve (B), Dee Daniels (US), John Scofield (US), The King’s Singers (UK) want “verschillende invalshoeken op muziek maken je een beter muzikant”. Als pianist, slagwerker en saxofonist is hij effectief aangesloten bij Concertband Geraardsbergen. Bigbandmuziek is een grote passie van Jonas; zo trad hij op met Bigband ’86 en de bigband van het Conservatorium van Gent en nu met The Concord Jazz Ensemble.

Praktisch
Het concert vindt plaats in buurtcentrum De Rekkelinge op zaterdagavond 22 februari 2014 en start stipt om 20u30.
Tickets kosten 12.5 euro. Wie beschikt over een Lazy friday – abonnement, krijgt een korting van 2.5 euro en betaalt slechts 10 euro.
De tickets zijn vanaf 22 oktober verkrijgbaar op de website www.cultuurschok.be.

[mapsmarker marker=”10″]

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...