Jeugdtheater Crea maakt van Midzomernachtsdroom een swingende musical

Ook dit theaterseizoen leert een 30 – tal jonge spelers de knepen van het theatervak bij Crea, de jeugdafdeling van Vooruit. Hoogtepunt is natuurlijk de jaarlijkse toneelproductie. Dit jaar viel de keuze op de romantische komedie ‘Midzomernachtsdroom’ van Shakespaere, in een regie van Kurt De Schepper.

Theathergroep Vooruit Deinze _ Midzomernachtsdroom RevisitedFoto

Een onvervalst sprookje
Midzomernachtsdroom van Shakespeare is een onvervalst sprookje over de mooie Hermia (Hanne Beelaert), haar minnaar Lysander (Sam Stroobandt) – niet gewenst door haar vader Egeus (Kobe Boecquaert) – de jaloerse Demetrius (Maarten Deschères) – – de uitverkorene huwelijkskandidaat van papa – en de smachtende Helena (Marie De Graeve), dolverliefd op Demetrius. Hermia en Lysander besluiten weg te lopen voor de wetten van Theseus (Joppe De Campeneere), de hertog, en vluchten het bos in, gevolgd door een woedende Demetrius en een wanhopige Helena.
In datzelfde bos hebben Oberon (Pepe Lammertijn), de koning van de elfen en Titiania(Thalita Irmer), zijn vrouw, een gigantische ruzie over een Indische prins (Daryl van Leeuwen) die Titania wil opvoeden, zeer tegen de zin van Oberon… Oberon, voor schut gezet door Titania zint op wraak en stuurt Puck (Irene Vanwynsberge), kwelgeest en handlanger, om een bloempje. Wanneer het sap van het bloempje op slapende ogen wordt aangebracht, maakt het eenieder stapelverliefd op wie hij of zij ziet. Eens Titania betoverd wil Oberon zo de jongen voor zich winnen.

Wanneer Oberon ziet hoe Demetrius Helena afwijst, geeft hij Puck de opdracht om de magische bloem ook op Demetrius uit te testen. Puck vergist zich echter een paar keer van jongen en zodoende zijn de twee geliefden van Hermia op slag verliefd op Helena, en zien ze Hermia niet meer staan.

Ondertussen dienen zich in dat bos ook een paar arbeiders aan, om een toneelstuk over Pyramus (Victor Lammertijn) en Thisbie (Senne Degezelle) te repeteren die ze willen opvoeren op de nakende bruiloft van Theseus en Hypolita. Spoel, de wever (Victor Lammertijn) wordt door Puck betoverd en krijgt een ezelskop. Titania, betoverd door het sap, wordt wakker, ziet Spoel met ezelskop en wordt smoorverliefd…

Lukt het Puck om de juiste jongen weer op het juiste meisje verliefd te laten worden, leggen Oberon en Titania hun ruzie bij, is de opvoering van Pyramus en Thisbe een succes en moet Spoel nu voor eeuwig rondlopen met een ezelskop ? Als men die vragen beantwoord wil zien, moet men beslist komen kijken naar “Midzomernachtsdroom Revisited”. Regisseur Kurt De Schepper brengt een heel eigen versie van de romantische komedie van Shakespeare. “Ik maakte de dialogen minder hoogdravend en herwerkte het stuk tot een swingende semi – musical. “

Motownmuziek
De soundtrack is als het ware het gevoelsdecor van deze productie. De regisseur liet zich voor zijn muziekkeuze inspireren door het drogerend bloempje waarmee Puck in het stuk de personages één voor één betovert. “Het gebruik van een verdovend middel in de gedaante van een bloem deed me meteen denken aan de flower power en de opkomst van LSD en marihuana in de jaren ’70. Ik zocht naar een muziekstijl die typisch was voor die periode en kwam uit bij de populaire Afro –Amerikaanse Motownnummers”, vertelt Kurt De Schepper die de inhoudelijke gelijkenis nog doortrekt: “Net zoals Midzomersnachtsdroom zelf gaan de meeste van die liedjes over liefde en uitsluitend over liefde.” “Jongeren enthousiast maken voor Shakespeare is een uitdaging op zich. Dat lukt alleen maar als je zo’n klassieker kan doen swingen. Als je samen met die jonge gasten op zoek gaat naar een eigentijdse dynamiek. Zonder die helemaal op hun leefwereld af te stemmen. Mijn uitgangspunt voor deze productie was: “Sex, drugs en Motown”. Voor mijn jonge cast was de confrontatie met de jaren ’70 best wel een cultuurschok. Maar je hoeft hen niet te onderschatten. Ze zijn ontvankelijker dan je denkt.”, vervolgt De Schepper, die ook salsa, soul, jazz en pop van Quincy Jones en Isaac Hayes en Franse filmmuziek (ondermeer van Louis de Funès) in zijn productie verwerkte.

Het lappendekenbos
Bij sprookjes vertellen horen ook knusse dekentjes. De Schepper liet dan ook de hele scène vol tapijt leggen met in het midden het eigenlijke liefdesnestje. Dat lappendeken verwijst ook naar het organische en wollige van het bos waarin het hele verhaal zich afspeelt. Naast Kurt De Schepper werkten ook Marcel Wansele, Roy Wansele, Henk De Graeve mee aan het dekendecor. Sara Van Damme en Noémie De Volder zijn de zangcoaches van dienst; Severine Van Parys en Jordi Delcroix leerden de danspasjes aan. Voor de techniek tekenen: Herwin Van Damme, Joakim Geiregat, Kurt De Schepper, Jonas Van Vynckt (klank) en Poei Proost (Licht). De kostuums zijn van de hand van Eva Devooght.

Geen generatiekloof
Of Kurt nog zonder Crea zou kunnen? “Je stopt er veel energie in. Maar je krijgt ook zo veel terug. Ik leer hen dansen op de Supremes. En zij leren mij tijdens de pauze snap chatten. Nee, hier is geen sprake van een generatiekloof.”

Praktisch
Men kan naar ‘Midzomernachtsdroom Revisited’ gaan kijken op 22 februari en 1 maart om 20u en op 23 februari en 2 maart om 15u. Alle voorstellingen vinden plaats in zaal Palace, Markt 32, Deinze. Wie een plaats wil reserveren voor één van onze voorstellingen, kan dit elektronisch via www.vooruitdeinze.be of telefonisch op de ticketphone: 0485 32 13 60. Individuele tickets per voorstelling kosten 9 euro voor volwassenen en 8 euro voor studenten, senioren (+ 3 pas) en leden van Open Doek.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...