Stadsarchief Deinze in gevaar in het nieuwe Stadhuis #Leiespiegel

1 aprilvisje 😉

Gisteren werd bekend dat de bouw van het nieuwe stadhuis Leiespiegel tijdelijk gestopt wordt, dit door een misrekening van de architect. Het stadsarchief dat in de kelders van de Leiespiegel zou bewaard worden zou mogelijks in gevaar kunnen zijn mocht de Leie bij ernstige regenval terug een hoog niveau bereiken. De laatste jaren hebben wij reeds regelmatig melding gemaakt van de hoge waterstanden van de Leie in de toekomst zou dit nog meer kunnen voorkomen.

Bouw Leiespiegel Deinze

Door deze misrekening zal terug extra geld uit de stadskas nodig zijn om extra maatregelen te voorzien bij hoog waterniveau van de Leie. Er zijn mogelijks twee opties, optie 1: Ofwel moet het gebouw van de Leiespiegel 1 meter hoger gebouwd worden, maar dit zou de verdere werken van de Leiespiegel met 6 maand vertragen en zal stad Deinze met terug extra financiële middelen over de brug moeten komen. Optie 2: Het stadsarchief zou verhuizen naar het nieuwe stadshuis van Zulte in Olsene waar dan een centraal stadsarchief van de regio zal uitgebouwd worden, stad Deinze zou dan ook alle rechten van het stadsarchief verliezen. Het stadsarchief noem het gerust het erfgoedarchief van onze streek, bevat belangrijke informatie van de geschiedenis van onze stad, streek en inwoners. Dit archief is ook een belangrijke bron van inspiratie voor onze politiekers.

Om toch het stadsarchief in onze Stad te behouden zou een crowdfunding actie opgezet worden door onze burgemeester Jan Vermeulen. Crowdfunding betekend letterlijk ‘financiering door de menigte’ en is een collectieve financieringswijze waarbij meerdere investeerders een project kunnen steunen. Vanaf volgende week zal een crownfunding platform opgezet worden zodat de burgers giften kunnen doen om het stadsarchief te behouden in onze Stad. Er zullen giften vanaf 10euro en maximum 2500euro overgeschreven kunnen worden.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...