‘Haal je fietsrijbewijs!’ jubileumeditie

In juni vindt opnieuw de jaarlijkse actie ‘Haal je fietsrijbewijs!” plaats. Dit is een fietsexamen voor leerlingen van het 6de leerjaar (meer dan 280 leerlingen) voor alle lagere scholen (13) van Deinze met een fietsbehendigheidstest en, indien geslaagd voor deze test, gevolgd door een praktische omloop in het verkeer.

Logo Fietsersbond Deinze

Het is de 10de-editie van het fietsexamen voor leerlingen van het 6de leerjaar van de lagere scholen van Deinze. Bijna alle leerlingen van het zesde leerjaar van Deinze proberen te slagen in de praktische behendigheidsproef op de parking van het sportcomplex Palaestra te Deinze. Zijn ze daarin geslaagd dan mogen ze met een begeleider tonen dat ze de verkeersreglementen kunnen toepassen als fietser in het verkeer. Ze fietsen met een individuele begeleider op een vooraf vastgelegde en gekende omloop langs alle middelbare scholen van Deinze. Zo kunnen ze samen met hun ouders het fietsexamen op voorhand inoefenen en worden ze tegelijkertijd voorbereid om met de fiets naar een middelbare school in Deinze te fietsen.  Voor dit laatste gedeelte beslist de individuele begeleider (examinator) of de persoon zijn fietsrijbewijs krijgt.

Het geheel is een organisatie van de Fietsersbond-Deinze i.s.m. de politie, het stadsbestuur en de civiele bescherming van Deinze en vele vrijwilligers. Mensen die geïnteresseerd zijn om enkele kinderen te begeleiden op de weg kunnen contact opnemen met Eddy Donné. Dit examen kadert in de eindterm  6.13 ‘de leerlingen beschikken over voldoende reactiesnelheid, evenwichtsbehoud en gevoel voor coördinatie en ze kennen de verkeersregels voor fietsers en voetgangers, om zich zelfstandig en veilig te kunnen verplaatsen langs een voor hen vertrouwde route’ van het zesde leerjaar basisonderwijs.

Naast de doelstellingen van deze eindterm willen ze iedereen van het zesde leerjaar voorbereiden om alleen naar een middelbare school van Deinze te kunnen fietsen. Om beide doelstellingen te integreren, hebben ze een fietsexamen samengesteld dat de wegen langs de middelbare scholen van Deinze aandoet.

Met het ‘fietsexamen’ zet de Fietsersbond Deinze een pak kinderen alvast veilig op weg!

Contact info zie www.fietsersbonddeinze.be

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...