Boek over Gent tijdens de Eerste Wereldoorlog

Bestuurslid Stefaan De Groote van de Heemkundige kring Het Land van Nevele werkte mee aan het boek ‘Gent in de grote oorlog’, uitgegeven door De Klaproos. Via dit werk wordt de tot nog toe onbekende en unieke Gentse collectie Duitse fotografie van tijdens de Eerste Wereldoorlog van Denis Pieters ontsloten. Iedere foto kreeg een begeleidende tekst en er is ook een inleiding met de nodige duiding. Het boek is vanaf dit weekend te krijgen in de Gentse boekhandels (later ook in de Deinse) en kost 24,95 euro.

Gent in de grote oorlog

In de zomer van 1913 was Gent een pronte stad geworden. Er was hard gewerkt om alles klaar te stomen voor de Wereldtentoonstelling. Maar op 13 oktober 1914 was het feest voorbij en wapperde de Duitse vlag aan het Gentse stadhuis. Tot november 1918 bleef de Feldgrau van het Duitse leger alom aanwezig in de Arteveldestad. Nogal wat soldaten maakten er foto’s. Die werden  als postkaart naar de Heimat gestuurd. Ook de propagandadienst was er gevestigd.

Het zijn deze honderden en vergeten foto’s die Denis Pieters al jarenlang verzamelt. Siegfried Debaeke, de bekende uitgever van Eerste Wereldoorlogboeken, was onmiddellijk overtuigd om de collectie te publiceren.

Het boek ‘Gent in de grote oorlog’ verschijnt ter gelegenheid van de Duitse invasie in de stad, een scharniermoment en het begin van veel ellende voor de Gentenaars.  Verzamelaar Denis Pieters heeft zijn foto’s bijzonder goed gedocumenteerd. Hij werkte hiervoor samen met Stefaan De Groote, heemkundige en voormalig cultureel erfgoedcoördinator, die instond voor de inleidende tekst en een groot deel van het redactiewerk uitvoerde. Baseline realiseerde de grafische vormgeving.

Gent door Duitse ogen

De foto’s geven een ruim inzicht hoe het er aan toe ging in Gent tijdens de Eerste Wereldoorlog, maar dan bekeken door Duitse ogen. Gent was een draaischijf voor het Vierde Duitse leger, dat slag leverde aan de IJzer.  Bijna alle grote gebouwen werden ingepalmd. Zware wapens passeerden langs de vele stations, jonge recruten kregen een training in één van de vele kazernes, talloze gewonden herstelden in de lazaretten. De hoogste Duitse officieren, inclusief de keizer, bezochten de stad.  Duitse frontsoldaten vonden even rust in Gent, met zijn talloze herbergen en cinema’s. In de straatjes rond de Veldstraat en de Kouter, maar ook vlakbij het vroegere Zuidstation, was een enorme  georganiseerde prostitutie. Vliegvelden werden in sneltempo aangelegd in sommige dorpen vlakbij Gent.  Zeppelins en gothabommenwerpers stegen er op om toen al Engeland aan te vallen.

Denis Pieters en Stefaan De Groote, ‘Gent tin de grote oorlog’ , De Klaproos uitgeverij, 24,95 euro. Te verkrijgen in de boekhandel.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...