Jan Leyers in zaal Palace

Artiest, filosoof, tv-maker… Jan Leyers heeft vele aliassen. Maar bovenal blijft hij muzikant. Jan Leyers schreef vijftien nieuwe Nederlandstalige liedjes. Over de zin van het leven in het algemeen en dat van hemzelf in het bijzonder. Over nieuwe schoenen en de maagd Maria. Over ridders met rugpijn en de laatste bus naar Boom. Alleen gewapend met zijn stem en zijn gitaar trekt Jan Leyers met zijn nieuwe repertoire terug naar de Vlaamse zalen.

Jan Leyers - foto: Stephan VanfleterenFoto: Stephan Vanfleteren

Na een serie gesmaakte try-outs en met een dikke radiohit (Alles komt in orde) op zak trekt Jan Leyers met zijn nieuwe Nederlandstalige repertoire naar de theaterzalen. ‘Ik voel me vandaag een pop-up singer-songwriter,’ vertelt Jan zelf. ‘Een microfoon, mijn gitaar, mijn songs en verder niks in de mouwen.’

In zijn nieuwe liedjes bezingt Jan Leyers naar eigen zeggen de zin van het leven in het algemeen en dat van hemzelf in het bijzonder. ‘Ze gaan over springen of aan de kant blijven staan, over reizen zonder ooit je bestemming te bereiken, over zoeken zonder ooit te vinden.’

Met zijn bitterzoete teksten en zijn verrassend virtuoze gitaarspel (‘sinds mijn zestiende heb ik niet meer zo intens geoefend’) neemt Jan Leyers zijn publiek twee uur lang op sleeptouw. Een intense tocht door een landschap dat geurt naar melancholie en onvervuld verlangen.
Op de vraag of hij op termijn andere muzikanten bij zijn concerten wil betrekken, antwoordt Leyers ontwijkend: ‘Ik volg mijn gevoel. De nummers zijn jong en nieuw. Vandaag speel ik ze alleen, maar net zo goed zie ik me volgend jaar met een wild veulen aan de piano en een IJslandse bassiste optreden. Het liedje en het verhaal staan centraal, voor de rest mag je je aan alles verwachten.’
Jan Leyers gaat als songwriter en mediafiguur al een hele tijd mee. Als twintigjarige knaap richtte hij in 1978 de coverband Beri-Beri op samen met Hugo Matthysen, Bart Peeters en Marc Kruithof.
Enkele jaren later wist hij Paul Michiels te overtuigen om samen een paar nummers op te nemen en Soulsister was geboren. The Way To Your Heart gooide het leven van de heren duchtig overhoop door een hit te worden in alle Europese landen. In 1993 nam Sting Soulsister mee als voorprogramma op zijn Europese tournee. Intussen schreef en producete Leyers ook nummers voor anderen, o.a. The Radios (I’m Into Folk, Lucky Day) en Clouseau (Dat ze de mooiste is).

In 2000 componeerde Leyers de soundtrack van Team Spirit, een film van Jan Verheyen. Het bekendste nummer uit de film, Only Your Love Will Do, stond wekenlang aan de top van de charts.
Op 25 april 2003, na de veelbelovende singles Crash And Burn en Don’t Make Me Miss You, kwam het eerste, titelloze solo-album uit, en in 2005 zag een nieuwe single The Long Road het licht, die later dat jaar gevolgd werd door een tweede album, The Virgin Dark. Niet lang daarna speelde Soulsister tijdens een aantal uitverkochte reünieconcerten het Antwerpse Sportpaleis plat. De hernieuwde samenwerking met Paul Michiels resulteert ook in nieuwe songs en een nieuw album.
Begin 2014 sloeg Leyers een heel andere richting in, en schreef hij vijftien nieuwe Nederlandstalige liedjes.

www.janleyers.be

Tickets: 14 euro (voorverkoop) – 16 euro (aan de deur)
Voorverkoop bij: Onthaal Stadhuis Deinze, Markt 21, 9800 Deinze
Bestel tickets online via www.deinze.be/tickets

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...