Overzichtstentoonstelling Fons Roggeman Deinze. Eenheid van leven en werk

In het Museum van Deinze en de Leiestreek en in het gemeentehuis van Sint-Martens-Latem loopt van 1 november 2014 tot en met 11 januari 2015 een overzichtstentoonstelling met werk van Fons Roggeman onder de titel ‘Eenheid van leven en werk’.
Fons Roggeman
Kunstenaar Fons Roggeman werd in 1939 geboren in Aalst en viert dit jaar zijn 75ste verjaardag. Hij studeerde als jonge knaap aan de Academie van Aalst. Als vijftienjarige schilderde hij al met een verbluffende techniek bij wijze van studie ‘Vrouw met kap’ naar Rogier van der Weyden. Hij vervolmaakte zijn studies aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Gent en vestigde zich in 1961 te Sint-Martens-Latem.

De schilderkunst van Roggeman beperken tot één bepaalde stroming zou de kunstenaar onrecht aandoen. Zijn oeuvre vertoont een enorme diversiteit, maar 1 constante blijft altijd zichtbaar: zijn persoonlijke en eerlijke aanpak. Fons Roggeman is geboren met een passie voor kunst waar hij quasi geen eigen keuze over had. Zelf omschrijft hij het als “een kwestie van moeten”, een enorme aantrekkingskracht om het mooie, het ontroerende in het leven op doek te zetten. Hij is daarbij steeds zijn eigen weg gegaan en nam bewust afstand van kunstgaleries en commerciële bekommernissen. Het resultaat zijn prachtige reeksen werken die op te delen zijn in verschillende, uiteenlopende thema’s.

Eén van die cyclussen is de reeks ‘Het dorp’: een 10-tal monumentale doeken waarin hij eind jaren 1960 de omgeving van zijn jeugd vastlegde. De oude slagerswinkel, het  gemeentehuis, de kruidenier, de post, de pastorie: Fons Roggeman toont ons op groot formaat zijn respect voor het ongekunstelde, dagelijkse leven. Tegelijk kunnen de werken gezien worden als een zoeken naar een vertrouwde houvast, een baken van geborgenheid voor zijn gevoelens van onzekerheid en wanhoop. De reeks is een prachtig voorbeeld hoezeer de kunst met het leven van Fons Roggeman vervlochten is.

Ook zijn portretten die op de bovenverdieping van het museum te bewonderen zijn, raken door de vaak sarcastische en bijna expressionistische klemtonen. Portretten van zijn vrouw en vrienden schildert Roggeman met warme, soms heftige kleuren. Die staan in schril contrast met de tederder kleuren die hij bijvoorbeeld gebruikt bij een portret van zijn dochtertje. Het rood en het zwart van latere zelfportretten getuigen van een man die moreel aan de grond zit. In het beklijvende zelfportret van 1970 bracht de kunstenaar zelfs insnijdingen aan om zijn angst en depressie te uiten. Een andere, opvallende reeks is in de koepelzaal te zien en toont de troost die licht kan brengen. Langzaam wijkt het expressieve ten bate van een neiging om meer zuiverheid, meer puurheid en meer stilte in het werk te krijgen. Het licht wordt bron van hoop. Fons Roggeman lijkt iets te suggereren van het vormloze mysterie achter de dingen. Voor de kunstenaar staat licht in metafysische zin voor het ondefinieerbare, voor dat wat hij alsmaar blijft najagen, maar onmogelijk in zijn greep kan krijgen.

De overzichtscatalogus die samen met de tentoonstelling verschijnt, kreeg niet willekeurig de titel “Eenheid van leven en werk” mee. De belangrijkste inspiratiebron voor Fons Roggeman is kortweg het leven en de wereld waartegenover hij de grootste nederigheid vertoont. De aandachtige kijker zal in de tentoonstelling ongetwijfeld de vele vragen, het zoeken naar het ego en de dualiteit van de schilder ontdekken.

Openingsuren Museum van Deinze en de Leiestreek (L. Matthyslaan 3-5, 9800 Deinze):
Maandag gesloten, Dinsdag – vrijdag  van 14 tot 17.30 u., Zaterdag en zondag van 10 tot 12 u. en van 14 tot 17 u.

Groepen met gids kunnen na afspraak ook in de voormiddag de tentoonstelling bezoeken.
Toegangsprijs: € 5, reductieprijs: € 3 (60+, groepen vanaf 15 personen, houders van een museumkaart of studentenkaart en personen met een beperking)

Openingsuren tentoonstelling gemeentehuis Sint-Martens-Latem (Dorp 1, 9830 Sint-Martens-Latem):
Zaterdag en zondag van 11 tot 18 u. – Gratis toegang

Het museum en het gemeentehuis zijn gesloten op 11 november, 24, 25, 26, 31 december 2014 en op 1 januari 2015.

Info: Museum van Deinze en de Leiestreek, Lucien Matthyslaan 3-5, 9800 Deinze, 09 381 96 70
[email protected] – www.museumdeinze.be

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...