Zuiddag Deinze een succes!

Een meisje dat potten bakt? Een jongen die honden traint in een kennel ? Een meisje dat in de voetsporen treedt van minister Schauvliege? Het was duidelijk geen gewone schooldag voor de 170 vierdejaarsleerlingen van Leiepoort campus Sint – Hendrik. Ze werkten immers een dag voor het goede doel in het kader van Zuiddag. Het loon dat de leerlingen voor hun werk verdienden, gaat dit jaar naar een project van Broederlijk Delen.


Ilona Maenhout en Chiara Allaert zijn de stuwende kracht achter de actie op de school. Zij probeerden hun leeftijdsgenoten warm te maken voor dit initiatief. “We vinden het belangrijk om iets te kunnen doen voor het Zuiden, zeker nadat we enkele Palestijnse jongeren op onze school hoorden spreken over de huidige situatie in Gaza. Met hun theaterproject ‘Drama en dromen’ willen ze kinderen daar een uitlaatklep bieden en ze helpen hun trauma’s te verwerken.”
De leerlingen konden zelf op zoek gaan naar een job en sommigen kwamen verrassend uit de hoek. Naast de pottenbakker, de hondentrainer en de ministerassistente, gingen er enkele jongeren werken in de Olmense Zoo, bij het tijdschrift ‘For girls only’, in het stripmuseum in Brussel of als pediater in een ziekenhuis. Verder waren er natuurlijk veel leerlingen die bij een lokale handelaar, school of stadsdienst aan de slag gingen.

Gemma Bamelis en Faye Naessens beleefden de dag van hun leven, met hun handen in de klei bij pottenbakker van Gompel uit Meigem. “We hadden geen ervaring met het pottenbakken maar het beroep sprak ons wel aan. Zelf potten maken was nog iets te moeilijk. Daarom bestaat onze dag uit het boetseren van klaprozen voor het goede doel. We maakten er al 30 in twee uur tijd. “

Emma van Imschoot ging werken bij de Wassende Maan: “Het zag er me leuk uit om iets met mijn handen te doen. Ik ben deze ochtend om kwart voor acht begonnen met het maken van pakketten van groeten en fruit. In zo een pakket zit van alles: selder, appelen, peren, appelsienen en ga zo maar door. Mensen kunnen dit komen ophalen in een van de veertig ophaalpunten. “

Welke job het ook was, ze beleefden allemaal een leuke dag.
Geschreven door Ilona Maenhout en Elie De Roo

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...