Op vistournee met de Smaakboot in Deinze

Smaakboot Deinze

Op donderdag 20 november hield de ‘Smaakboot’ halt in Deinze, de deelnemers konden onderweg van Eeklo naar Deinze genieten van een vismenu bereid door David Bertolozzi, chef van restaurant Berto. Biersommelier Sofie Vanrafelghem zag erop toe dat niemand met dorst van tafel ging. De deelnemers werden in Deinze onthaald en volgden de sessie ‘een BIJzonder kruidig verhaal’ van herboriste Anja Blondeel in het Brielpaviljoen.

De Smaakboot?
Een historisch traject van tien dagen waarin passagiers hun culinaire horizon verbreden, Belgische vissen en vissers leren kennen, gezellig keuvelen aan tafel en genieten van het uitzicht op het dek: dat en nog veel meer is de Smaakboot. De  Gentse Barge werd opnieuw omgedoopt tot de Smaakboot. De Barge is een replica van een historisch schip dat handelaars en zelfs koningen veilig van Gent naar Brugge bracht, met dank aan de paarden die het voorttrokken.

Ontvangst in Deinze
Dit jaar vaart de Smaakboot langs de Belgische kust tot in het binnenland. Op 20 november begaven een veertigtal passagiers zich van Eeklo naar Deinze met de Smaakboot.

David Bertolozzi, een chef met Italiaanse roots, begon na een passage langs enkele toprestaurants in binnen- en buitenland zijn eigen restaurant in Waregem, Berto. Voor de winnaars van de Smaakbootwedstrijd ‘organiseer je eigen vistournee generale’ bereidde hij griet met ansjovis en scheermesjes en een zeetong met spitskool en krab. Tevens was er een biersommelier aan boord. Sofie Vanrafelghem, internationaal biersommelier, docent CVO opleiding tot bierkenner en biercolumnist voor De Standaard koos de bieren. Brouwerij Contreras met Valeir Extra, Valeir donker en Tonneke vervolledigde het menu. De bediening werd verzorgd door leerlingen van de Hotelschool Spermalie uit Brugge. Een visser vertelde de aanwezigen meer over de Belgische visserij.

Bij aankomst in Deinze verwelkomde Bruno Dhaenens, schepen bevoegd voor toerisme, de enthousiaste deelnemers. Nadien namen zij deel aan de sessie ‘Een BIJzonder kruidig verhaal’ in het Brielpaviljoen. Anja Blondeel, herboriste en gezondheidstherapeute, toonde tips en tricks voor kruidengebruik. Ook de ijverige bijtjes werden in haar verhaal betrokken.

Brielpaviljoen Deinze

De dienst Toerisme nodigde de deelnemers uit om Deinze op een later tijdstip nog eens te bezoeken. Als voorsmaakje werd hen de brochure ‘Leiestreek, de kunst van het genieten’ overhandigd.

Info
Dienst toerisme, Albert Saveryspand, Emiel Clausplein 4, 9800 Deinze, 09 380 46 02
[email protected] – www.smaakboot.be

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...